Κύθνος Μέριχας

Europe, Greece, Cyclades, Kythnos, Merihas

Παλαιότερα δεν αποτελούσε αυτούσιο οικισμό, αλλά εξυπηρετούσε τις ανάγκες των ψαράδων του νησιού οι οποίοι διατηρούσαν εκεί τις καλύβες και τα καρνάγια τους. Από τότε που έγινε λιμάνι για να δένουν μεγάλα επιβατηγά πλοία εξελίχθηκε σε παραθεριστικό κέντρο. Σήμερα, εκτός από τις εγκαταστάσεις υποστήριξης της ακτοπλοΐας, διαθέτει μαρίνα για ελλιμενισμό γιωτ, ιστιοπλοϊκών και φουσκωτών σκαφών. Εδώ επίσης βρίσκεται η αφετηρία των λεωφορείων (Χώρα-Λουτρά και Δρυοπίδα-Κανάλα), η πιάτσα των ταξί, καθώς και γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών.

Στον παραλιακό δρόμο λειτουργούν κλαμπ, καφέ, μπαρ. Στο αριστερή πλευρά του λιμανιού, στον αντίποδα της προκυμαίας, ξεχωρίζει πάνω από τη θάλασσα ο ναός των Αγίων Ακινδύνων. Θεωρούνται προστάτες του λιμανιού και των διερχόμενων πλοίων και κάθε χρόνο στις 2 Νοεμβρίου οι Κύθνιοι τους τιμούν με μεγάλο και λαοφιλέστατο πανηγύρι.

Info

Βόρεια του Μέριχα υψώνεται το Βρυόκαστρο και νότια στην ομώνυμη παραλία η ιστορική εκκλησία της Παναγίας της Φλαμπουριανής.

Επιστροφη σε Κύθνος