Μήλος Οι παλαιοχριστιανικές κατακόμβες

Milos - Οι παλαιοχριστιανικές κατακόμβες

Πρόκειται για τις μοναδικές κατακόμβες που σώζονται στην Ελλάδα και αξίζει να τις επισκεφθείτε. Είναι ένα υπόγειο νεκροταφείο σκαλισμένο στο μαλακό πέτρωμα της περιοχής, που χρονολογείται στο 2ο αι. μ.Χ. και συνέχισε να χρησιμοποιείται έως τα τέλη του 5ου αι. μ.Χ. Θεωρείται το νεκροταφείο της πρώτης χριστιανικής κοινότητας του νησιού.

Ο χώρος είναι εντυπωσιακός και υποβλητικά φωτισμένος. Στην πρώτη αίθουσα θα δείτε στο κέντρο ένα υπερυψωμένο τάφο, την «Τράπεζα μαρτυρίου» (Mensa martyrum). Το μήκος των διαδρόμων φτάνει τα 184 μέτρα. Εχουν βρεθεί 291 τάφοι που χρονολογούνται από τον 1ο-5ο αιώνα. Υπολογίζεται ότι σε όλη την περιοχή υπήρχαν 1.500-2.000 και σε αυτούς ήταν θαμμένα 8.000 σώματα (άλλοι λένε 10.000) καθώς κάθε τάφος είχε πολλές ταφές. Είναι αψιδωτοί (αρκοσόλια) και στη βάση τους υπήρχε το μνήμα.

Οι κατακόμβες ανακαλύφθηκαν τυχαία από αρχαιοκάπηλους το 1840 και μελετήθηκαν από τον Βαυαρό καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Λούντβιχ Ρος, το 1844. Θα δείτε δύο αίθουσες με αρκοσόλια και αρκετές ταφές, ενώ σε κάποια από αυτά υπάρχουν λίγα και πολύ φθαρμένα ίχνη επιγραφών και σχεδίων. Κατακόμβες υπάρχουν παντού στην γύρω περιοχή και στο κομμάτι της ακτής ανάμεσα στον Αδάμαντα και το Κλήμα, αλλά οι περισσότερες είναι ακόμη ανεξερεύνητες.

Info

Oι κατακόμβες είναι επισκέψιμες καθημερινά 8.30-18.30

Τηλ.: +30 22870 22445

Επιστροφη σε Μήλος