Μύκονος Πανηγύρια και Έθιμα

Mykonos - Πανηγύρια και Έθιμα Mykonos - Πανηγύρια και Έθιμα

Οι Μυκονιάτες διατηρούν και σήμερα, παρά την τεράστια τουριστική ανάπτυξη του νησιού, πολλές από τις παραδόσεις και τα έθιμά τους. Τα πανηγύρια είναι τρόπος ζωής και σε αυτά καλεσμένοι για να κεραστούν και να γλεντήσουν είναι όλοι οι επισκέπτες. Ηδη από την παραμονή του εορτασμού του αγίου ή της αγίας προς τιμήν του οποίου οργανώνεται το πανηγύρι προσφέρονται στον Εσπερινό άρτος και γλυκίσματα και αργότερα προβατίνα γιαχνί, κρέας βραστό, λαρδί με λάχανα, ζωμός κρέατος με λεμόνι και άφθονο κρασί. Τα τραπέζια στρώνονται στους βοηθητικούς χώρους που υπάρχουν στα περισσότερα εκκλησάκια. Τα παραδοσιακά όργανα που χρησιμοποιούν οι οργανοπαίκτες είναι η τσαμπούνα και το τουμπάκι.

Πανηγύρια

Τα πανηγύρια του καλοκαιριού ξεκινούν της Αγίας Τριάδας. Τα σημαντικότερα είναι:

στις 17 Ιουλίου της Αγίας Μαρίνας στην Ανω Μερά και στην περιοχή Βορνά

στις 20 Ιουλίου του Προφήτη Ηλία στο Σκαλάδο

στις 25 Ιουλίου της Αγίας Αννας στην ομώνυμη παραλία

στις 26 Ιουλίου της Αγίας Παρασκευής

στις 27 Ιουλίου του Αγίου Παντελεήμονα σε Μαράθι και Βορνά

στις 15 Aυγούστου στην Ανω Μερά, πανηγύρι αφιερωμένο στην Παναγία όπως και στις 23 Αυγούστου στα εννιάμερα της Παναγίας

στις 14 Σεπτεμβρίου (γιορτή του Σταυρού) στο Μαράθι

τον Οκτώβριο στη Χώρα γιορτάζονται οι άγιοι Γεράσιμος και Αρτέμιος.

Το πρώτο Σάββατο της Σαρακοστής κατεβαίνει με πομπή πιστών η εικόνα της Παναγίας από το μοναστήρι της Τουρλιανής, στη Χώρα.

Γιορτές

Υψωση του Τιμίου Σταυρού. Διοργανώνεται στο εκκλησάκι του Σταυρού στο αεροδρόμιο και στο Λαογραφικό μουσείο Μυκόνου (14 Σεπτεμβρίου).

Γιορτή του τρύγου. Αναβίωση του πανηγυριού του τρύγου, τη δεύτερη Κυριακή του Σεπτεμβρίου στο Αγροτομουσείο, στο μύλο του Μπόνη.

Τα Μπαλόσια. Είναι η γιορτή που διοργανώνεται για το άνοιγμα της ναυτικής περιόδου, την ημέρα των Φώτων, μετά τον Αγιασμό των Υδάτων, από τον Σύλλογο Γυναικών.

Οι Κουκούγεροι. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς στην Λάκκα ο Δήμος Μυκόνου και ο Σύλλογος Γυναικών διοργανώνουν παρέλαση μασκαράδων (κουκούγερων).

Τα χοιροσφάγια. Μια από τις αγροτικές παραδόσεις που ακόμη διατηρούνται στη Μύκονο είναι η ετήσια σφαγή του οικόσιτου χοιρινού της οικογένειας, που καταλήγει σε οικογενειακή γιορτή. Στα χοιροσφάγια φτιάχνονται οι λούζες, τα λουκάνικα, τα σύγκλινα, το παστό λαρδί, οι παΐδες (ξεψαχνισμένα πλευρά) και άλλα. Το έθιμο κρατάει από την αρχαιότητα και έχει διονυσιακό-τελετουργικό χαρακτήρα. Τα χοιροσφάγια ξεκινούν στις αρχές Οκτωβρίου.

Info

Eιδική εκδήλωση για τα χοιροσφάγια διοργανώνει ο Σύλλογος Γυναικών Μυκόνου. Πληροφορίες στο τηλ.: +30 22890 22692, www.mykonoswomenculture.gr

Επιστροφη σε Μύκονος