Σαριά Tα Παλάτια, η Αγία Σοφία, το Αργος

Saria - Tα Παλάτια, η Αγία Σοφία, το Αργος Saria - Tα Παλάτια, η Αγία Σοφία, το Αργος Saria - Tα Παλάτια, η Αγία Σοφία, το Αργος Saria - Tα Παλάτια, η Αγία Σοφία, το Αργος Saria - Tα Παλάτια, η Αγία Σοφία, το Αργος Saria - Tα Παλάτια, η Αγία Σοφία, το Αργος

Η αρχαία καταγωγή του δεν είναι εμφανής και τα μονόχωρα παράξενα κτίσματα με τις ημικυκλικές ή κωνικές στέγες παραπέμπουν σε οικισμό Σαρακηνών του 8ου-9ου αιώνα. Ξεκινήστε από την παραλία όπου δένουν τα πλοιάρια και ανακαλύψτε έναν αρχαίο διάδρομο στα δεξιά σας που φαίνεται σαν σωρός από άτακτα ριγμένες πέτρες. Σε λιγότερο από 10 λεπτά θα συναντήσετε το πρώτο μισοερειπωμένο κτίσμα από τα Παλάτια. Κατεβείτε ξανά στην παραλία και μπείτε στην ρεματιά. Δεν θα αργήσετε να ανακαλύψετε στα αριστερά σας την εκκλησία της Αγίας Σοφίας με την κεραμιδένια στέγη. Εκεί θα βρείτε πεταγμένα κιονόκρανα, βάσεις και βωμούς. Οι αρχαιολόγοι λένε ότι στην ίδια θέση υπήρχε μια παλαιοχριστιανική εκκλησία του 5ου αιώνα.

Η ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΑΡΓΟΣ

Συνεχίστε το υποτυπώδες μονοπάτι και θα βρείτε τον τρόπο να προσεγγίσετε την επιβλητική χαράδρα με τα τεράστια κούφια βράχια. Οι αιώνες δεν μπόρεσαν να διαβρώσουν τόσο το τοπίο ώστε να μην διακρίνονται τα τεράστια λαξευτά σκαλιά: Μια αυτοκρατορική σκάλα θα υπέθετε κανείς. Οσο ανηφορίζετε το κακοτράχαλο μονοπάτι θα σας οδηγεί μέσα στην κοίτη χείμαρρου. Είναι απίθανο να χαθείτε, αφού μπλε σημάδια πάνω στις πέτρες θα σας δείχνουν ότι πηγαίνετε σωστά. Αντικρίζοντας για πρώτη φορά το Αργος, μετά από 40 λεπτά περίπου, όλη η κούραση από την ανηφόρα θα εξαφανιστεί. Εχετε μπροστά σας τον δεύτερο εγκαταλελειμμένο οικισμό της Σαρίας, που είναι αόρατος από τη θάλασσα.

Το αρχαίο όνομά του έχει διατηρηθεί, όπως ακριβώς και οι ιδιοκτησίες του χωριού, το οποίο για πρώτη φορά εμφανίστηκε ως ακατοίκητο στα 1991. Πολλοί απ΄όσους μένουν πλέον στην Ολυμπο και το Διαφάνι, είχαν εκεί τα σπίτια τους (στάβλους), τα αλώνια τους και τα ζώα τους. Οι μνήμες είναι νωπές, αλλά στο «πέτρινο»  και συγκλονιστικό σαν μορφή και τυπολογία οικισμού Αργος, δεν μένει πια κανείς. Εύκολα υποθέτει κανείς ότι αυτές οι ίδιες πέτρες από τα σπίτια, τις στέρνες, τα αλώνια τοποθετήθηκαν στη θέση τους για πρώτη φορά μερικές χιλιετίες πιο πριν και δεν άλλαξαν θέση!

Info

Στη Σαρία θα φτάσετε είτε με πλοιάριο από το Διαφάνι (υπολογίστε 1-1,5 ώρα ανάλογα με τις στάσεις για μπάνιο) είτε με δικό σας πλωτό μέσο.

Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε με τον Φορέα Διαχείρισης Βόρειας Καρπάθου-Σαρίας τηλ.: +30 22450 51336 (Ολυμπος), ή +30 22450 51013 (Διαφάνι), E-mail: foreaska@gmail.com

Επιστροφη σε Σαριά