Πάρος H Παροικιά

Paros - H Παροικιά

Στο λόφο της Παροικιάς, όπου άλλοτε βρίσκονταν αρχαίοι ναοί και δημόσια οικοδομήματα, οι Βενετοί έκτισαν το πρώτο κάστρο τους το 1260. Τα αρχιτεκτονικά μέλη των αρχαίων ναών αποτέλεσαν το οικοδομικό υλικό του Ενετικού κάστρου. Οταν έφυγαν οι Βενετοί μέσα στα τείχη εγκαταστάθηκαν οι άνθρωποι της περιοχής για μεγαλύτερη ασφάλεια από εχθρικές επιδρομές.

Πρωτεύουσα του νησιού, κατοικημένη αδιάλειπτα εδώ και χιλιετίες, τοποθετημένη σε ιδανική θέση σε σχέση με τους ανέμους που επικρατούν στην περιοχή, η Παροικιά εντυπωσιάζει τους επισκέπτες.

Στο ψηλότερο σημείο της συνοικίας του κάστρου υψώνεται ο ναός του Αγίου Κωνσταντίνου και το ηλιοβασίλεμα από εκεί είναι από τα ομορφότερα στην Πάρο. Περπατώντας θα δείτε κολλημένα στο κάστρο πολλά όμορφα εκκλησάκια που χρονολογούνται από τον 13ο έως τον 18ο αιώνα. Γύρω από το κάστρο και την εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου, μαρμαροστρωμένα στενά κατηφορίζουν προς το λιμάνι, περνώντας μέσα από το δρόμο της Αγοράς (Λοχαγού Φωκιανού), την εμπορική καρδιά της Πάρου κι έναν από τους πιο όμορφους δρόμους των Κυκλάδων. Ο δεύτερος μεγάλος άξονας της πόλης είναι η οδός Γράβαρη, που συνδέει το κάστρο με την Εκατονταπυλιανή και κοσμείται από νεοκλασικά αρχοντικά, με ενετικούς θυρεούς και μαρμάρινα υπέρθυρα.

Στην Παροικιά που είναι το επίκεντρο του νησιού και το πολύβουο κέντρο της βραδινής του ζωής κάθε καλοκαίρι, υπάρχουν καταλύμματα, εστιατόρια και ταβέρνες, καφέ, μπαρ, εμπορικά καταστήματα όλων των ειδών.

Φυσικά θα επισκεφθείτε το μεγάλο προσκύνημα της Εκατονταπυλιανής επίσης, το Αρχαιολογικό μουσείο, το αρχαίο νεκροταφείο, το Ασκληπιείο, το Πύθιο, το Δήλιο και την παλαιοχριστιανική βασιλική.

Info

– Η Παροικιά ονομάστηκε έτσι από τους παροίκους (τους αγρότες που ζούσαν «εκτός των τειχών») του μοναστηριού της Εκατονταπυλιανής οι οποίοι σιγά σιγά, εγκαταστάθηκαν στην παλιά πόλη.

-Αξίζει να αναφέρουμε ότι στο κάστρο βρίσκονται εντοιχισμένα τα μέλη από πέντε ναούς τρεις αρχαϊκούς και δύο της κλασικής εποχής. Από αυτούς σώζεται μόνο ένα μικρό τμήμα του αρχαϊκού ναού της Αθηνάς (6ου π.Χ. αιώνα), στην κορυφή του λόφου.

-Ανάμεσα στους άλλους ξεχωρίζει ο εκπληκτικής αρχιτεκτονικής ναός του Αγίου Κωνσταντίνου με στεγασμένο προαύλιο, εξαιρετική θέα στον κόλπο της Παροικιάς και πανέμορφο ηλιοβασίλεμα.

Επιστροφη σε Πάρος