Πάρος Η Παναγία Εκατονταπυλιανή

Paros - Η Παναγία Εκατονταπυλιανή

Είναι το δημοφιλέστερο αξιοθέατο της Πάρου, αλλά και ένα από τα σημαντικότερα παλαιοχριστιανικά μνημεία της Ελλάδος. Το μοναστήρι της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής (ή Καταπολιανής) είναι κτισμένο σε δυο φάσεις (την Κωνσταντίνεια και την Ιουστινιάνεια). Σύμφωνα με την παράδοση, ο ναός ήταν το τάμα της Αγίας Ελένης, για την ανεύρεση του Τιμίου Σταυρού και κτίστηκε από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο, ενώ στην εποχή του Ιουστινιανού υπέστη αρκετές αλλαγές. Οσο για το όνομα της, κατά μια εκδοχή προήλθε από την θέση του ναού που είναι κτισμένος προς την αρχαία πόλη (Κατά την πόλη). Μια άλλη εκδοχή του 15ου αιώνα λέει πως η μονή έχει 100 πόρτες: 99 φανερές και μια που είναι κρυφή που θα φανερωθεί όταν η Κωνσταντινούπολη ξαναγίνει ελληνική.

Ο κεντρικός ναός είναι τρίκλιτη σταυρική βασιλική, αφιερωμένος στην Θεοτόκο. Είναι κτισμένος πάνω σε αρχαίο γυμνάσιο, όπως φαίνεται από το ψηφιδωτό που ανακαλύφθηκε και από αρχαίους κίονες στο δάπεδο του ναού. Από την Πρωτοχριστιανική περίοδο σώζονται ο άμβωνας και μέρη του μαρμάρινου τέμπλου. Μέσα στο ιερό υπάρχει η Αγία Τράπεζα σκεπασμένη με κιβώριο πάνω σε κίονες και κτιστό επισκοπικό σύνθρονο, που εξυπηρετούσε τις ανάγκες της θείας λειτουργίας στα Πρωτοχριστιανικά χρόνια.

Ξεχωρίζουν, ακόμη, το Βαπτιστήριο του 4ου αιώνα, οι καταπληκτικές εικόνες και ο μαρμάρινος διάκοσμος με χριστιανικές παραστάσεις και αρχαιοελληνικά γλυπτά. Στο χώρο της μονής βρίσκονται τα παρεκκλήσια του Αγίου Νικολάου -το οποίο θεωρείται πως κτίστηκε με το διάταγμα περί ανεξιθρησκείας του 313 και πριν το 326-, του Αγίου Δημητρίου και της Αγίας Θεοδοσίας.

Λειτουργεί το Βυζαντινό μουσείο, με εικόνες, ξυλόγλυπτα και διάφορα εκκλησιαστικά κειμήλια. Κοντά στο ναό της Εκατονταπυλιανής υπάρχει το Φραγκομονάστηρο, το καθολικό της μονής των περίφημων Καπουτσίνων μοναχών, που στέκει δίπλα στην καθολική εκκλησία του Αγίου Αντωνίου από το 1700.

Info

Ο ναός πανηγυρίζει την Κοίμηση της Θεοτόκου το Δεκαπενταύγουστο. Την παραμονή τελείται ο πανηγυρικός εσπερινός, μετά το πέρας τού οποίου, κατά τη διάρκεια της ακολουθίας της Λιτής, γίνεται στον περίβολο η περιφορά του επιταφίου της Παναγίας. Ανήμερα της εορτής γίνεται Αρχιερατικό συλλείτουργο και περιφορά της εικόνας της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής.

Είναι ανοικτός καθημερινά και σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας πραγματοποιούνται ξεναγήσεις.

Τηλ. Γραμματείας: +30 22840 21243

Επιστροφη σε Πάρος