Πάρος Οι Λεύκες

Paros - Οι Λεύκες

Στο όμορφο αυτό χωριό που απέχει 11 χλμ. από την Παροικιά, συνδυάζονται τα κτίσματα της παραδοσιακής κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής με εκείνα που έχουν νεοκλασικά στοιχεία. Είναι αμφιθεατρικά κτισμένο σε μια πλαγιά σχεδόν στο κέντρο της ενδοχώρας, σε υψόμετρο 250 μ. Φαίνεται πως ιδρύθηκε από πρόσφυγες της Κρήτης και της Πελοποννήσου, τον 16ο αι.

Μπορείτε να περπατήσετε στον κεντρικό πεζόδρομο, τον Ραμνό, για να φτάσετε μέχρι την Αγία Τριάδα, ένα αληθινό μνημείο μαρμαρογλυπτικής τέχνης. Στο εσωτερικό της υπάρχουν εικόνες της μεταβυζαντινής περιόδου από παλαιούς, μικρούς ναούς και νεότερες, φιλοτεχνημένες από Παριανούς αγιογράφους. Γιορτάζει στις 29 Αυγούστου, του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, με πανηγύρι.

Στα σοκάκια θα ανακαλύψετε και άλλους ενδιαφέροντες ναούς: την Αγία Βαρβάρα, κτισμένη στα ερείπια της μεσαιωνικής εκκλησίας της Αναστάσεως, την Αγία Θεοδοσία, με εικόνες και παραστάσεις του 17ου αιώνα, την Αγία Παρασκευή, που θεωρείται η πρώτη εκκλησία του πρώτου συνοικισμού που συγκροτήθηκε στο σημείο αυτό.

Μύλοι, κατοικιές, λιοτρίβια και περιστεριώνες συμπληρώνουν την εικόνα αυτού του ξεχωριστού χωριού, που κρατάει ζωντανά τα ιστορικά του κειμήλια.

Στις Λεύκες σώζεται και ο πιο παλιός ανεμόμυλος της Πάρου, με ηλικία που υπολογίζεται στους 4 αιώνες.

Info

Στις Λεύκες θα βρείτε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, καφενεία και ταβέρνες. Αξίζει να επισκεφτείτε το λαογραφικό μουσείο του Συλλόγου «Υρια» με αντικείμενα καθημερινής χρήσης (τηλ.: +30 22840 42414), το εργαστήριο κεραμικής του Ιωάννη και της Βιργινίας Κυδωνιέα και το μουσείο Λαϊκού Πολιτισμού του Αιγαίου σ’ έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο του ξενοδοχείου «Lefkes Village».

Επιστροφη σε Πάρος