Πάτμος Η Αποκάλυψη

Patmos - Η Αποκάλυψη

Η Πάτμος ονομάζεται και νησί της Αποκάλυψης. Το περίφημο σπήλαιο όπου ο εξόριστος Ιωάννης το 95 μ.Χ. έγραψε, σύμφωνα με την παράδοση, το πιο λειτουργικό και εσχατολογικό βιβλίο της Καινής Διαθήκης, έγινε μεγάλο προσκύνημα. Βρίσκεται στο μέσον περίπου του δρόμου που οδηγεί από το λιμάνι προς τη Χώρα. Τον Ιωάννη βοήθησε στη συγγραφή, ο Πρόχορος, ο οποίος δήλωνε μαθητής του. Στο βράχο θεωρείται πως υπάρχει το αποτύπωμα του Ιωάννη.

Το κείμενο της Αποκάλυψης, το πιο λειτουργικό και εσχατολογικό βιβλίο της Καινής Διαθήκης, αποτελείται από 22 κεφάλαια. Είναι το μόνο αποκαλυπτικό βιβλίο που η επίσημη Εκκλησία συμπεριέλαβε στον κανόνα της Αγίας Γραφής. Οπως λέει ο συγγραφέας, είναι αποκάλυψη που του έδωσε ο Θεός με άγγελο. Σε αντίθεση με την παράδοση της αποκαλυπτικής γραμματείας της εποχής ο συγγραφέας ονομάζεται: ο Ιωάννης, που έγραψε το βιβλίο εξόριστος στην Πάτμο. Κατά τον 2ο αιώνα ο Ιωάννης ταυτίζεται με τον ομώνυμο απόστολο (κατά Ειρηναίο, Ιουστίνο κ.λπ.) ενώ τον 3ο και 4ο αι. αυτή η παραδοχή καθιερώνεται παρά τις επιφυλάξεις κάποιων κύκλων.

Μετά την σύντομη εισαγωγή (1,1-8), στο πρώτο μέρος (1,9-3,22) η Αποκάλυψη αναφέρεται αλληγορικά στην τότε κατάσταση της Εκκλησίας μέσω επτά επιστολών που απευθύνονται στους αγγέλους (επισκόπους) των επτά εκκλησιών της Ασίας. Στο δεύτερο μέρος (4,1-19,10) προαναγγέλλεται η μελλοντική πορεία της Εκκλησίας και εμφανίζεται ο θρίαμβος του ένθρονου Θεού. Στο τρίτο μέρος (19,11-22,5) εμφανίζεται ο Χριστός και περιγράφεται ο τελικός θρίαμβος της ουράνιας βασιλείας, η τελική κρίση και η συντέλεια των αιώνων. Στον επίλογο (22, 6-21) επισημαίνεται η εγγύτητα της παρουσίας του Κυρίου. Το βιβλίο της Αποκάλυψης έχει επηρεάσει πολύ βαθιά την θεολογία και την Εκκλησία γενικότερα, αφήνοντας έντονα ίχνη στον πνευματικό κόσμο της χριστιανοσύνης.

Το συγκρότημα της Αποκάλυψης αποτελούν εκτός από το σπήλαιο, ο ναός της Αγίας Αννας, τα παρεκκλήσια του Αγίου Νικολάου και Αγίου Αρτεμίου, κελιά, βοηθητικοί χώροι. Στο χώρο θα δείτε καιτα ερείπια της ονομαστής παλιάς Πατμιάδας Σχολής.

Επιστροφη σε Πάτμος