Πάτμος Σκάλα

Patmos - Σκάλα Patmos - Σκάλα

Αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στη Χώρα της Πάτμου, όπου τα περισσότερα αναστηλωμένα αρχοντικά κατοικούνται μόνο το Πάσχα και το καλοκαίρι, η Σκάλα διατηρεί τη ζωντάνια της όλο το χρόνο καθώς εδώ βρίσκεται η αγορά του νησιού, καφέ, μπαρ, εστιατόρια, δημόσιες υπηρεσίες και αρκετά καταλύμματα. Ο οικισμός άρχισε να υφίσταται από το 1600, και τα πρώτα κτίσματα ήταν αποθήκες και εγκαταστάσεις για να εξυπηρετούνται τα πλοία, ενώ τα επόμενα χρόνια το λιμάνι έγινε κέντρο των εμπορικών και ναυτιλιακών συναλλαγών του νησιού.

Αξίζει να προσέξετε το κτίσμα του Ιταλικού Διοικητηρίου που στεγάζει την Αστυνομία και την πλατεία με την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Μπορείτε να κάνετε βόλτα στην περιοχή του φάρου και του Κονσολάτο, ή στον παραλιακό δρόμο. Κοντά στη διακλάδωση που οδηγεί στο Μελόι και στον Κάμπο υπάρχει και παλιός ταρσανάς.

Μόλις ο ήλιος πλησιάζει στη δύση του, ζευγάρια και παρέες παίρνουν το δρόμο για το Χοχλακά, τη μικρή, βοτσαλωτή παραλία στην πίσω πλευρά της γλώσσας ξηράς όπου είναι κτισμένη η Σκάλα. Περιμένουν μέχρι ο πύρινος δίσκος να βυθιστεί στη θάλασσα ή πίσω από την Ικαρία (ανάλογα με την εποχή).

Επιστροφη σε Πάτμος