Ρόδος Ακρόπολη Ιαλυσού- Μοναστήρι Κυράς Φιλερήμου

Δίπλα από τον αρχαιολογικό χώρο της ακρόπολης της Ιαλυσού βρίσκεται το μοναστήρι της Κυράς του Φιλέρημου. Λέγεται πως το έφτιαξε τον 14ο αιώνα κάποιος εύπορος Ιππότης, που έζησε εκεί σαν ερημίτης, εξ ου και το Φιλέρημος.

Εξω από τον περιφραγμένο χώρο του μοναστηριού της Κυράς του Φιλέρημου ξεκινάει ο Γολγοθάς, ένα μονοπάτι που οδηγεί στην άλλη άκρη της κορυφής του λόφου. Από τη δεξιά πλευρά, κάθε λίγα μέτρα υπάρχει κι ένα πέτρινο προσκυνητάρι. Τα προσκυνητάρια είναι συνολικά 14 και φέρουν από μία χαλκογραφία με παράσταση από τα Πάθη του Ιησού. Φιλοτεχνήθηκαν από τον Ιταλό γλύπτη Antonio Mairani.

Ο Γολγοθάς καταλήγει σ’ ένα ξέφωτο με πανοραμική θέα στον κόλπο των Τριάντα και στην πεδιάδα των Μαριτσών. Εδώ υπάρχει ένας μεγάλος σταυρός, ύψους 16 μέτρων, δωρεά της οργάνωσης Lions (1992).

Το μοναστήρι εγκαινιάστηκε το 1931 και τότε εγκαταστάθηκαν σ΄αυτό μοναχοί του τάγματος των Φραγκισκανών. Οι μοναχοί έφτιαχναν το ηδύποτο Sette Herbe (εφτά βότανα), κατάλληλο για τη βαρυστομαχιά με συνταγή που την φύλαγαν μυστική. Το Sette Ηerbe υπάρχει και σήμερα και μπορείτε να το αγοράσετε στον πάγκο που έχει στηθεί μπροστά από το μοναστήρι.

Επιστροφη σε Ρόδος