Ρόδος Αρχάγγελος

Rhodes - Αρχάγγελος Rhodes - Αρχάγγελος Rhodes - Αρχάγγελος

Ο κάμπος του Αρχάγγελου, ο Αίθωνας, είναι από τους πιο εύφορους της Ρόδου και το χωριό με τους 5.500 κατοίκους, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο του νησιού, μετά την Ιαλυσό (Τριάντα). Το ψηλότερο κτίσμα του Αρχάγγελου είναι το καμπαναριό της εκκλησίας των Ταξιαρχών, του 19ου αιώνα. Αξιόλογες αγιογραφίες του 14ου αιώνα έχει η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου. Στο λαογραφικό μουσείο εκτίθενται κεραμικά, υφαντά, κεντήματα και άλλα δημιουργήματα της παραδοσιακής οικοτεχνίας.

Το χωριό Αρχάγγελος έχει παράδοση στην κεραμική. Λέγεται, μάλιστα, ότι ο βυζαντινός αυτοκράτορας Ιουστινιανός προμηθεύτηκε από εδώ τα ελαφρά, πορώδη, λευκά τούβλα (τα λεγόμενα βήσαλα) που χρησιμοποίησε για την κατασκευή του τρούλου της Αγίας Σοφίας, στην Κωνσταντινούπολη.

Οι μεταγενέστεροι κεραμουργοί του Αρχάγγελου ειδικεύονταν στα «ατζιά», τα πήλινα αγγεία. Σήμερα έχουν απομείνει μόνο δύο εργαστήρια κεραμικής.

Οι μουσικοί του Αρχάγγελου θεωρούνται οι καλύτεροι του νησιού. Αυτό μπορείτε να το διαπιστώσετε και μόνοι σας αν έρθετε σ’ ένα από τα πανηγύρια του Αρχάγγελου: του Αρχάγγελου Μιχαήλ στις 8 Νοεμβρίου, της Αγίας Μαρίνας στις 17 Ιουλίου, της Παναγίας της Αλεμονήτρας στις 23 Αυγούστου.

Info

Στο λόφο πάνω από τον οικισμό δεσπόζει το κάστρο του Αρχάγγελου, κτισμένο τον 15ο αιώνα από τους Μάγιστρους Jacques de Milly και Pierre Ramon Zacosta. Μέσα στο κάστρο βρίσκεται το «μοναστηράκι» του Αρχάγγελου Μιχαήλ.

Επιστροφη σε Ρόδος