Ρόδος Η Κοιλάδα των Πεταλούδων

Rhodes - Η Κοιλάδα των Πεταλούδων Rhodes - Η Κοιλάδα των Πεταλούδων

Είναι ένα καταπράσινο φαράγγι, μήκους περίπου ενός χιλιομέτρου, με φτέρες, πλατάνια, βελανιδιές, πεύκα, δάφνες και ζητιές. Εδώ μάλιστα υπάρχει το μοναδικό δάσος με ζητιές (Liquidamar orientalis) στην Ελλάδα. Το διασχίζει ένα μικρό ποτάμι, που σε διάφορα σημεία σχηματίζει καταρράκτες. Πλάι στο ποτάμι ελίσσεται ένα οριοθετημένο μονοπάτι. Στη διαδρομή υπάρχουν γεφυράκια, σκαλοπάτια, παγκάκια, κατασκευασμένα όλα από ξύλο.

Εδώ, από τον Ιούνιο μέχρι το Σεπτέμβριο, εμφανίζονται οι πεταλούδες Panaxia quadripunctaria που θα τις συναντήσετε και με το συνώνυμο Callimorpha quadripunctaria, που έχουν τέσσερις πορτοκαλί βούλες σε κάθε φτερό. Τις μαζεύει η μυρωδιά του χυμού που εκκρίνουν οι ζητιές (που μοιάζουν με πλατάνια). Η συγκεκριμένη πεταλούδα ζει και αλλού στη Ρόδο, όπου υπάρχουν πολλά νερά (π.χ. Σάλακος). Πουθενά, όμως, δεν μαζεύονται τόσες πολλές.

Την ημέρα οι πεταλούδες κοιμούνται και κάθε διατάραξη του ύπνου τους σημαίνει αδικαιολόγητη απώλεια ενέργειας. Απαγορεύονται λοιπόν η πορεία έξω από το μονοπάτι, το κάπνισμα, τα σφυρίγματα, τα παλαμάκια και οι φωνές. Πριν από κάποια χρόνια, λόγω των παρατεταμένων περιόδων ανομβρίας, είχαν μειωθεί τα νερά του ποταμιού. Οι πεταλούδες εξαφανίζονταν χρόνο με το χρόνο και κανείς δεν υποπτευόταν την έλλειψη υγρασίας. Μια μελέτη που εκπονήθηκε από το τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου έδωσε τη λύση με ένα σύστημα ανακύκλωσης του νερού στη ρεματιά.

Στο ψηλότερο σημείο του μονοπατιού της Κοιλάδας των Πεταλούδων βρίσκεται το μοναστήρι της Καλόπετρας που κτίστηκε από τον Δημήτρη Υψηλάντη το 1782.

Info

– Η είσοδος στην Κοιλάδα των Πεταλούδων επιτρέπεται την περίοδο από 1 Μαΐου μέχρι 31 Οκτωβρίου, από τις 08:00 μέχρι τις 16:00.

– Τον χειμώνα η κοιλάδα είναι κλειστή.

– Ενας παλιός ιταλικός μύλος, δίπλα στο ποτάμι, έχει μετατραπεί σε αναψυκτήριο-εστιατόριο για τους επισκέπτες.

– Στην ίδια περιοχή λειτουργεί ένα μικρό μουσείο φυσικής ιστορίας, με δείγματα της χλωρίδας και της πανίδας της κοιλάδας, εκκολαπτήριο πεταλούδων –με ζωντανά άτομα που αναπαράγονται και συντηρούνται σε ειδικά διαμορφωμένο θερμοκήπιο– και πολλά είδη πεταλούδων.

Επιστροφη σε Ρόδος