Ρόδος Λίνδος

Rhodes - Λίνδος

Είναι το πιο διάσημο χωριό της Ρόδου, με μοναδική αρχιτεκτονική. Κάθε χρόνο το επισκέπτονται εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες. Τα στενά σοκάκια με τις καμάρες είναι ένας πραγματικός λαβύρινθος στον οποίο μοιάζει αδύνατο να μη χαθείς! Ευτυχώς προσανατολίζεται κανείς εύκολα βάζοντας ως σημάδι το κάστρο της Λίνδου, που φαίνεται από παντού. Η Λίνδος είναι τόσο παλιά όσο και η παρουσία του ανθρώπου στη Ρόδο. Κατοικείται συνεχώς από τη νεολιθική εποχή. Ο Ομηρος λέει πως ο πρώτος της οικιστής ήταν ο Κέρκαφος, ένας από τους εφτά γιους του Ηλιου και της νύμφης Ρόδου. Ο Πίνδαρος και ο Στράβων ως πρώτο οικιστή αναφέρουν το Λίνδο, γιο του Κέρκαφου.

Η Λίνδος γνώρισε τη μεγαλύτερη ακμή της τον 7ο και τον 6ο αιώνα π.Χ. Ηταν μέλος της Δωρικής Εξάπολης και πρωτοστάτησε στην ίδρυση της αποικίας της Γέλας στη Νότιο Ιταλία. Τον 6ο αιώνα κυβερνήθηκε από τον Κλεόβουλο, έναν από τους επτά σοφούς της αρχαιότητας. Στην εποχή του κτίστηκε ο ναός της Αθηνάς, στην ακρόπολη. Η Λίνδος άρχισε να παρακμάζει μετά την ίδρυση της Ρόδου (408 π.Χ.). Ωστόσο, ήταν η μόνη από τις τρεις (ηγεμονεύουσες)αρχαικές πόλεις-κράτη του νησιού που δεν εξαφανίστηκε. Στη διάρκεια του Μεσαίωνα αναπτύχθηκε η κεραμική τέχνη στη Λίνδο. Ο Κλεόβουλος ο Ρόδιος είναι ο εμπνευστής του ρητού «παν μέτρον άριστον». Γιος του Ευαγόρα, σπούδασε στην Αίγυπτο και διετέλεσε τύραννος της Λίνδου επί 40 χρόνια.

Η Λίνδος απέχει 46 χλμ. από τη Ρόδο. Μπορείτε να έρθετε και με τα καραβάκια που κάνουν ημερήσιες εκδρομές από το Μανδράκι.

Επιστροφη σε Ρόδος