Ρόδος Το Ροδίνι

Τρία χιλιόμετρα έξω από το Μανδράκι, στο δρόμο προς Λίνδο, βρίσκεται το Ροδίνι, ένα άλσος με τρεχούμενα νερά, λιμνούλες, γεφυράκια και πλούσια βλάστηση. Στην αρχαιότητα υπήρχε εδώ το κτήμα κάποιας Ροδίνης, στην οποία αποδίδεται το τοπωνύμιο. Λέγεται επίσης ότι κάποτε υπήρχε και μονή Ροδίνης, ίχνη της οποίας, πάντως, δεν έχουν βρεθεί. Την εποχή των Ιπποτών στο Ροδίνι ήταν κτισμένη η εξοχική κατοικία του Μεγάλου Μάγιστρου. Το άλσος έχει διαμορφωθεί ως χώρος αναψυχής, με μονοπάτια, παγκάκια, πολλές βρύσες, χώρους για πικνίκ, μικρό ζωολογικό κήπο και δυνατότητα για βαρκάδα στο μεγάλο κανάλι (τμήμα ρωμαϊκού υδραγωγείου, που ήταν εν χρήσει μέχρι τον 19ο αιώνα).

Στο Ροδίνι ίδρυσε ρητορική σχολή ο Αισχύνης, όταν έφυγε από την Αθήνα, μετά τη ρητορική ήττα του από το Δημοσθένη. Έτσι, οι αρχαίοι Ρόδιοι απέκτησαν με τον καιρό φήμη καλών ρητόρων.

Info

Σ’ έναν χαμηλό λόφο πάνω από το Ροδίνι βρίσκεται ένα τεράστιο μαυσωλείο των ελληνιστικών χρόνων, λαξευμένο στο βράχο, γνωστό ως Τύμβος των Πτολεμαίων. Στην πραγματικότητα είναι ιερό που ίδρυσαν οι Ρόδιοι προς τιμήν του Πτολεμαίου Α΄, ο οποίος τους βοήθησε όταν ο Δημήτριος πολιόρκησε το νησί (305-304 π.Χ.).

Επιστροφη σε Ρόδος