Σαντορίνη Γιαλός

Santorini - Γιαλός

Στο παλιό λιμάνι των Φηρών η πρόσβαση γίνεται με το τελεφερίκ ή από τις λεγόμενες «καραβολάδες», το δρόμο με τα 600 σκαλοπάτια. Εδώ δένουν τα κρουαζιερόπλοια και οι επιβάτες μεταφέρονται στα Φηρά για να περιηγηθούν στο νησί. Οσοι επιλέξουν τον παραδοσιακό τρόπο μετακίνησης, τα γαϊδουράκια ή τα μουλάρια, για να ανέβουν από τον δρόμο του Γιαλού θα απολαύσουν εντυπωσιακή θέα της Καλντέρας. Από τον Γιαλό ξεκινούν και τα καραβάκια που θα σας πάνε στα ηφαίστεια και στη Θηρασιά. Στην άκρη του μικρού, όμορφου οικισμού ξεχωρίζει ο πύργος Δελένδα. Χαρακτηριστικό είναι, επίσης, το εκκλησάκι του Αϊ Νικόλα και το παλιό εργοστάσιο τοματοποιίας.

Info

Στη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου στα Φηρά θα βρείτε μεταξύ άλλων καταστήματα ρούχων και αξεσουάρ, χρυσοχοεία, γκαλερί, μαγαζιά με τουριστικά είδη και δώρα, σούπερ μάρκετ, μανάβικα, ΑΤΜ, φαρμακεία, βιβλιοπωλεία, café, μπαρ, club, εστιατόρια, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και τα σημαντικότερα μουσεία του νησιού. Ο εφοπλιστής Ευάγγελος Πέτρου Νομικός χρηματοδότησε την κατασκευή του τελεφερίκ που ενώνει τα Φηρά με τον Γιαλό, το παλιό λιμάνι τους.

Αρχισε να λειτουργεί το 1982. Η διαδρομή διαρκεί 3′.

Τηλ. +30 22860 22977 & 22978 To νέο λιμάνι του νησιού, ο Αθηνιός, απέχει ελάχιστα από τα Φηρά και λόγω της διαμόρφωσης του εδάφους ο δρόμος που οδηγεί σε αυτό είναι ελικοειδής. Εδώ δένουν τα πλοία και τα ταχύπλοα. Από τον Αθηνιό, όπως και από το παλιό λιμάνι του νησιού (Γιαλός) ξεκινούν πλοιάρια που κάνουν εκδρομές στα ηφαίστεια και τη Θηρασιά.

Αναλυτικές πληροφορίες για την ιστορία των Φηρών θα βρείτε στο web site του Δήμου Θήρας www.santorini.gr, στην ενότητα Οικισμοί.

Επιστροφη σε Σαντορίνη