Σαντορίνη Ημεροβίγλι

Santorini - Ημεροβίγλι Santorini - Ημεροβίγλι

Το όνομά του προέρχεται από τις λέξεις ημέρα και βίγλα, επειδή βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της Καλντέρας και η θέα που προσφέρει είναι εντυπωσιακή. Το Ημεροβίγλι με τον Σκάρο όπου ήταν κτισμένη η μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού, παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και προσελκύει, όπως και οι άλλοι οικισμοί της Καλντέρας, τουρισμό υψηλών προδιαγραφών. Λειτουργούν πολυτελή ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια, μίνι μάρκετ, γραφεία ενοικιάσεως οχημάτων κ.α. Αξιοθέατα στον οικισμό είναι η εκκλησία της Ανάστασης με τον χαρακτηριστικό μπλε τρούλο, ο ναός της Παναγίας της Μαλτέζας (Εισοδίων της Θεοτόκου) που κτίστηκε το 1972 στη θέση του προηγούμενου ναού, ο ναός του Αγίου Γεωργίου (1960) από το πραύλιο του οποίου θα απολαύσετε μεγαλειώδη θέα. Περπατώντας προς το Φηροστεφάνι θα δείτε τη μονή του Αγίου Νικολάου.

Ο Σκάρος

Η μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού ήταν κτισμένη πάνω σε έναν επιβλητικό βράχο και ήταν απόρθητη από τη θάλασσα. Σήμερα έχουν απομείνει λίγα ερείπια, ωστόσο η θέα από τον Σκάρο προς όλη την Καλντέρα είναι σαγηνευτική -ιδιαίτερα την ώρα του ηλιοβασιλέματος. Οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τον Σκάρο τον 18ο αιώνα και εγκαταστάθηκαν στα Φηρά που αποτέλεσαν τη νέα πρωτεύουσα του νησιού. Περπατώντας προς τον εντυπωσιακό βράχο θα βρείτε το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Κατηφόρη που ανακατασκευάστηκε το 1966. Στη δυτική πλευρά του Σκάρου, ορατή από τη θάλασσα, είναι κτισμένη η Παναγία Θεοσκέπαστη.

Info

Η μόνη ακριβής εικόνα που υπάρχει για τον Σκάρο είναι ένα σχέδιο με μολύβι του Thomas Hope το οποίο βρίσκεται στο μουσείο Μπενάκη, στην Αθήνα. Πάνω στον κωνικό βράχο διακρίνεται ο οχυρωματικός πυρήνας του οικισμού που συνδεόταν με το υπόλοιπο νησί μέσω μιας ξύλινης κινητής γέφυρας. Ηταν φτιαγμένος από πέτρα, είχε πυκνή δόμηση κι ένα οδικό δίκτυο που έμοιαζε με λαβύρινθο.

Επιστροφη σε Σαντορίνη