Σαντορίνη Μουσείο Προϊστορικής Θήρας

Santorini - Μουσείο Προϊστορικής Θήρας

Είναι ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της Ελλάδας και φιλοξενεί ευρήματα που προέρχονται από τις ανασκαφές της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας στο Ακρωτήρι, από τις παλιές ανασκαφές του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και από τις ανασκαφές της ΚΑ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων σε διάφορες θέσεις. Με την έκθεση γίνεται μια προσπάθεια να σκιαγραφηθεί η πορεία της Θήρας στους Προϊστορικούς χρόνους μέσω επιλεγμένων ευρημάτων από τα χιλιάδες που υπάρχουν στις αποθήκες, μια πορεία που κατέστησε το νοτιότερο νησί των Κυκλάδων ένα από τα σπουδαιότερα αιγαιακά κέντρα κατά τον 18ο και 17ο αιώνα π.Χ.

Το μουσείο μπορεί να θεωρηθεί ως προέκταση του αρχαιολογικού χώρου του Ακρωτηρίου, αφού στεγάζει τις τοιχογραφίες και τα κινητά ευρήματα του αστικού αυτού κέντρου στην περίοδο της μεγάλης ακμής του (17ος αι. π.Χ.). Παράλληλα, φιλοξενεί ευρήματα από πολλές άλλες θέσεις της Θήρας που χρονολογούνται από την 5η χιλιετία π.Χ. (Νεότερη Νεολιθική περίοδος) ως τον 17ο αι. π.Χ. και δείχνουν το πέρασμα των ποικίλων πολιτισμών από το Αιγαίο σε μια μακρά περίοδο της Προϊστορίας. Ολα τα εκθέματα είναι σε εξαιρετική κατάσταση.

Η μόνιμη έκθεση στεγάζεται στον δεύτερο όροφο του κτιρίου (600 τ.μ.,). Ο πρώτος όροφος στεγάζει εργαστήρια και περιοδικές εκθέσεις. Από τα πιο εντυπωσιακά εκθέματα του μουσείου είναι τα τοιχογραφικά σύνολα και αποσπάσματα άλλων, που βρέθηκαν σε ιδιωτικά και δημόσια κτίρια της πόλης του Ακρωτηρίου και εκτίθενται στην αίθουσα Δ3. Τα πιο γνωστά από αυτά είναι η τοιχογραφία Γυναικών και Παπύρων, η τοιχογραφία της Ανοιξης με τα ερωτοτροπούντα χελιδόνια, η τοιχογραφία των Πιθήκων, ο Αφρικανός, οι Σεβίζοντες πίθηκοι, το Πτηνό.

Info

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε το portal του Υπουργείου Πολιτισμού στο

http://odysseus.culture.gr/h/1/gh155.jsp?obj_id=3325

Τηλ.: +30 22860 23217

Επιστροφη σε Σαντορίνη