Σαντορίνη Πύργος

Santorini - Πύργος

Κτισμένος στους πρόποδες του Προφήτη Ηλία με το ομώνυμο μοναστήρι, ο Πύργος με το μεσαιωνικό Καστέλι(κάστρο) αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα του νησιού. Το 1995 ανακηρύχθηκε «διατηρητέο μνημείο» και κατοικείται όλο το χρόνο. Τον περιβάλλουν αμπελώνες και έχει πολλές και όμορφες εκκλησίες και ξωκλήσια. Στον οικισμό θα βρείτε δυο μουσεία, εστιατόρια και ταβέρνες, καφέ, ξενοδοχεία, επισκέψιμα οινοποιεία, καταστήματα, βενζινάδικο κ.α.

Το Καστέλι

Κτίστηκε στα πρότυπα του Καστελιού του Σκάρου, τις τελευταίες δεκαετίες του 18ου αι. Τα σπίτια ήταν στενά και επιμήκη, με κοινό μεσότοιχο. Είχαν δυο ή τρεις ορόφους. Η μοναδική είσοδος του Καστελιού στο δυτικό τμήμα της περιμέτρου έκλεινε τη νύχτα όταν εμφανιζόταν κίνδυνος. Πάνω από την είσοδο υπήρχε η καταχύστρα που την έλεγαν «πολεμίστρα» ή «φόνισσα». Στην αρχική του μορφή ο οικισμός είχε συμπαγή οικοδομικό ιστό και φρουριακή δομή. Η ακριβής μορφή του δεν είναι γνωστή. Δεν αποκλείεται να ξεκίνησε ως μοναστηριακό συγκρότημα γύρω από την εκκλησία της Παναγίας. Οταν πέρασε ο κίνδυνος των πειρατικών επιδρομών, ο οικισμός επεκτάθηκε έξω από το κάστρο και αυτό είχε ως συνέπεια τα εξωτερικά κτίρια που αποτελούσαν το «περιτείχισμα» να ανοίξουν προς τα έξω αποκτώντας πόρτες και παράθυρα. Η πυκνοκατοικημένη συνοικία που δημιουργήθηκε εκτός του κάστρου ονομάστηκε Ξέπορτο.

Στο κάστρο θα μπείτε από την θολωτή πύλη κοντά στην βοτσαλωτή μικρή πλατεία με τον ναό του Αγίου Γεωργίου. Στο κέντρο του δεσπόζει η εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου (17ος αι.) και υπάρχει μια μικρή, περιποιημένη πλατεία που προσφέρει απεριόριστη θέα. Απέναντι απο την Παναγία βρίσκεται ο ναός της Αγίας Τριάδας που φιλοξενεί την Εκκλησιαστική Συλλογή. Συνεχίζετε ανάμεσα στις δυο εκκλησίες όπου βρίσκεται ένα μικρό τριγωνικό πλάτωμα. Λίγο παρακάτω θα περάσετε από ένα διαβατικό στην αρχή του οποίου υπάρχει μια σκάλα: Οδηγεί στο μεγάλο πλάτωμα που ορίζει το βόρειο άκρο του Καστελιού, απ’ όπου θα απολαύσετε εντυπωσιακή θέα του νησιού. Από τις πιο παλιές εκκλησίες του κάστρου και του νησιού ολόκληρου είναι το Θεοτοκάκι (14ος αι.) με τέμπλο εξαιρετικής τέχνης.

Μεγάλη Παρασκευή στον Πύργο

Τη Μεγάλη Παρασκευή του Πάσχα πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται στο χωριό για την περιφορά του Επιταφίου. Λίγα λεπτά πριν βγει από την εκκλησία της Παναγίας στο κάστρο, τα παιδιά του χωριού που έχουν από νωρίς πάρει θέση στα παραπέτα και τις ταράτσες, ανάβουν χιλιάδες τενεκεδάκια που έχουν τοποθετήσει τις προηγούμενες ημέρες στο Καστέλι και στο χωριό. Το θέαμα του Πύργου, ο οποίος από μακριά μοιάζει σαν να φλέγεται, είναι φαντασμαγορικό.

Δείτε το βίντεο στο www.santorini.gr/index.php?/epitafios

Info

Αναλυτικές πληροφορίες για τον οικισμό θα βρείτε στο site που δημιούργησε η Εστία Πύργου

www.santorinipyrgos.com.

Ο Πύργος διαθέτει δική του, πλήρως διαδραστική εφαρμογή για iPad.

Επιστροφη σε Σαντορίνη