Η παραγωγή τοματοπολτού, μαζί με την παραγωγή κρασιού, ήταν η βάση της οικονομίας της Θήρας από το 1925 ως τις αρχές της δεκαετίας του 1970. Η παραγωγή γινόταν σε οικογενειακές βιοτεχνίες και αργότερα δημιουργήθηκαν εργοστάσια παραγωγής τοματοπολτού, τα οποία αποτελούν ένα πολύ ενδιαφέρον δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής της εποχής. Κάποια από αυτά θα τα δείτε σήμερα διατηρημένα σε πολύ καλή κατάσταση, στον Μονόλιθο, στη Βλυχάδα, ή στην παραλία ΑΒΙΣ κοντά στο αεροδρόμιο.