Σέριφος Η Mονή Ταξιαρχών

Serifos - Η Mονή Ταξιαρχών

Θυμίζει μεσαιωνικό κάστρο με πολεμίστρες, ζεματίστρα και ψηλά τείχη που την προστάτευαν από τις επιθέσεις διαφόρων πολιορκητών. Στην κορυφή της σκάλας στα δυτικά υπάρχει η μοναδική είσοδος: για να μπεις από το χαμηλό πορτάκι που είναι φτιαγμένο από χοντρά ξύλα πρέπει να διπλωθείς στα δυο! Υστερα βρίσκεσαι στον περίβολο. Οι λιτές γραμμές και η πλαστικότητα των όγκων των κτιρίων μεταδίδουν μια αίσθηση γαλήνης.

Η εκκλησία που στέκει στο κέντρο του περίβολου, είναι αφιερωμένη στους Αρχάγγελους Γαβριήλ και Μιχαήλ και περιστοιχίζεται από κελιά. Σύμφωνα με τον Κώδικά της η μονή ιδρύθηκε το 1570-72 και από την αρχή διαχειρίστηκε τα κτήματα των Ενετών ηγεμόνων του νησιού και την περιουσία της μονής της Παναγίας. Στην Τουρκοκρατία έφτασε να αριθμεί 100 μοναχούς. Σήμερα διατηρούνται αξιόλογα κειμήλια, το χρυσοποίκιλτο τέμπλο, καθώς και η βιβλιοθήκη του 1909. Από τις τοιχογραφίες του ναού ελάχιστες έχουν διασωθεί.

Info

Αξίζει να έρθετε στη μονή Ταξιαρχών τη Μεγάλη Εβδομάδα και στην Ανάσταση. Επίσης, στις 8 Νοεμβρίου που γίνεται ο επίσημος εορτασμός των Ταξιαρχών.

Πληροφορίες στο τηλ.: +30 22810 51027

Επιστροφη σε Σέριφος