Τήνος Η Πόλη της Τήνου

Tinos - Η Πόλη της Τήνου

Eπίκεντρο του οικισμού είναι το παλιό λιμάνι (όπου τα αυτοκίνητα απαγορεύονται τις βραδινές ώρες του καλοκαιριού). Εδώ λειτουργούν καφέ, εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, σούπερ μάρκετ κ.α. Ξεχωρίζει η μαρμάρινη εξέδρα που φιλοτεχνήθηκε στη δεκαετία του 1920. Εδώ οργανώνονται εκδηλώσεις και τη Μεγάλη Παρασκευή συναντώνται οι επιτάφιοι των ενοριών της πόλης. Κάθετοι στον παραλιακό δρόμο είναι η μαρμαροστρωμένη λεωφόρος Μεγαλόχαρης που οδηγεί στο κτιριακό συγκρότημα της Ευαγγελίστριας, ο παλιός δρόμος της Ευαγγελίστριας -γεμάτος εμπορικά καταστήματα που απευθύνονται κυρίως στους προσκυνητές- η οδός των Τριών Ιεραρχών και η λεωφόρος Αλαβάνου, απ’ όπου μπορείτε να κατευθυνθείτε προς τα χωριά.

Ο παλιός δρόμος της Παναγίας παραμένει ο πιο χαρακτηριστικός της πόλης. Στο ξεκίνημά του θα δείτε τη μαρμάρινη Κάτω Βρύση, κεντρική βρύση της πόλης στα τέλη του 18ου αιώνα. Κατά μήκος της λεωφόρου Μεγαλόχαρης υπάρχουν η εκκλησία του Αϊ-Γιώργη (1691), η Δημοτική βιβλιοθήκη, το Αρχαιολογικό μουσείο. Λίγο πριν το τέλος της λεωφόρου θα δείτε το άλσος του Ιερού Ιδρύματος της Ευαγγελίστριας, με προτομές σημαντικών Τηνίων καλλιτεχνών, φιλοτεχνημένες από τον Στρατή Φιλιππότη.

Γειτονιές

-Των Ταξιαρχών, που πήρε το όνομά της από τον ομώνυμο μητροπολιτικό ναό με το μαρμάρινο καμπαναριό του 1803.

-Της Παλλάδας, όπου γίνεται η λαϊκή αγορά, με ψάρια και τοπικά προϊόντα. Στην άκρη της υψώνεται ο ναός του Σαν Αντόνιο.

-Του Αϊ-Νικόλα του Καθολικού, πυρήνας του οικισμού στις αρχές του 18ου αιώνα.

-Της Μαλαματένιας, όπου βρίσκεται η Μοσχούλειος Σχολή.

-Τα Βατικιώτικα, που πήραν το όνομα τους όταν εγκαταστάθηκαν εδώ πρόσφυγες από τα Βάτικα της Πελοποννήσου.

Στην ανατολική πλευρά του λιμανιού ξεχωρίζει το επιβλητικό κτίριο του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού.

Στην άκρη της περιοχής της Αγκάλης υψώνεται το Πασά Ακρωτήρι (πήρε το όνομά του από παραφθορά της φράσης Παχύ Ακρωτήρι) από την κορυφή του οποίου θα απολαύσετε πανοραμική θέα.

Επιστροφη σε Τήνος