Τήνος Μουσεία Ευαγγελίστριας

Tinos - Μουσεία Ευαγγελίστριας

Σε αίθουσες που έχουν διαμορφωθεί στο συγκρότημα της Ευαγγελίστριας λειτουργούν:

– Το Μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών. Iδρύθηκε το 1930 και περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής και γλυπτικής Τηνίων καλλιτεχνών. Θα δείτε γλυπτά και ζωγραφικούς πίνακες από τον 19ο και το πρώτο μισό του 20ού αιώνα των αδερφών Φυτάλη, του Γεωργίου Βιτάλη, του Δημήτρη Φιλιππότη, του Λάζαρου Σώχου, του Ιωάννη Λαμπαδίτη, του Ιωάννη Βούλγαρη κ.α.

– H Πινακοθήκη. Περιλαμβάνονται έργα και αντίγραφα μεγάλων ζωγράφων όπως ο Νικηφόρος Λύτρας, ο Νικόλαος Γύζης, ο Γεώργιος Ροϊλός, ο Γεώργιος Ιακωβίδης, ο Κωνσταντίνος Βολανάκης, ο Κωνσταντίνος Παρθένης κ.ά.

– H Εκθεση εικόνων και κειμηλίων. Με εικόνες που συγκεντρώθηκαν από διάφορους ναούς και μοναστήρια της Τήνου, καθώς και ανεκτίμητης αξίας ιστορικά κειμήλια. Εδώ θα δείτε το αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας, τον παλιό επιτάφιο, το δαχτυλίδι του Κολοκοτρώνη και μία από τις τρεις σωζόμενες Χάρτες του Ρήγα (τυπωμένη το 1797).

– Αίθουσα Ακαδημαϊκού Αντωνίου Σώχου. Με γλυπτά του καθηγητή του Πολυτεχνείου και ακαδημαϊκού Αντωνίου Σώχου, τα οποία δώρισε ο ίδιος στο Ιερό Ιδρυμα της Ευαγγελίστριας, το 1966.

– Το Σκευοφυλάκιο. Στις προθήκες του εκτίθενται ασημένια τάματα, λατρευτικά σκεύη, χρυσοκέντητα άμφια και μίτρες, περίτεχνα καλύμματα ευαγγελίων, καντήλια κ.α.

Info

Πληροφορίες για όλα τα μουσεία στο τηλ.: +30 22830 22256

Επιστροφη σε Τήνος