Τήνος Παναγία της Τήνου

Tinos - Παναγία της Τήνου

Στην πόλη της Τήνου υπάρχει ένα από τα μεγαλύτερα Πανελλήνια και Πανορθόδοξα προσκυνήματα της Ελλάδας με τεράστια αίγλη και ακτινοβολία. Το κτιριακό συγκρότημα της Ευαγγελίστριας είναι κτισμένο γύρω από το σημείο όπου βρέθηκε τον Ιανουάριο του 1823 η θαυματουργή εικόνα της Μεγαλόχαρης, μετά από όραμα της 70χρονης μοναχής Πελαγίας από τη μονή Κεχροβουνίου. Η πρώτη λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας στα σοκάκια της πόλης έγινε στις 2 Φεβρουαρίου.

Αρχικά κτίστηκε ο ναός, η ανατολική πτέρυγα, μέρος της νότιας και της βόρειας πτέρυγας του συγκροτήματος. Περί το 1879-80 το κτιριακό συγκρότημα πήρε την τελική του μορφή αποκτώντας τις διώροφες πτέρυγες που περιβάλλουν το ναό και το προαύλιο σαν τείχος. Ξεχωρίζει από μακριά το καμπαναριό που δημιούργησε ο γλύπτης Ιωάννης Φιλιππότης σε σχέδια του ακαδημαϊκού Αναστάσιου Ορλάνδου.

Ο ναός είναι τρίκλιτη βασιλική με τρούλο. Εντυπωσιάζει με το περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1825 και τα τάματα που κρέμονται από τα καντήλια και τους πολυελαίους. Σε μαρμάρινο προσκυνητάρι, έργο του γλύπτη Ιωάννη Λυρίτη (1910), βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Είναι μικρών διαστάσεων (20×30 εκατοστά), περιβεβλημένη με χρυσή θήκη και στολισμένη με πάμπολλα μεγάλης αξίας αφιερώματα.

Στα δυτικά του κυρίως ναού βρίσκεται εκείνος του Τιμίου Προδρόμου και από κάτω της Ευρέσεως με τρία βαπτιστήρια. Οι προσκυνητές επισκέπτονται τον μικρό ναό για να πάρουν αγιασμένο νερό. Πλάι του βρίσκεται το μικρό Μαυσωλείο της Ελλης, αφιερωμένο στα θύματα του τορπιλισμού του εύδρομου «Ελλη» από τους Ιταλούς στις 15 Αυγούστου του 1940. Στο μεγάλο προαύλιο ξεχωρίζει η «φιάλη» (συντριβάνι), δωρεά του οθωμανού χιλιάρχου Κιουταχιτζή Μουσταφά Αγά από την Κρήτη, ο οποίος θεραπεύτηκε από την Παναγία. Στο συγκρότημα της Ευαγγελίστριας λειτουργούν και ενδιαφέροντα μουσεία.

Τα Τάματα

Από τότε που βρέθηκε η εικόνα της Μεγαλόχαρης πολλά και σημαντικά είναι τα αφιερώματα και οι προσφορές χρηματικών ποσών και πολύτιμων αντικειμένων, όπως κοσμήματα, φλουριά, μεταξωτά και κεντήματα, χωράφια, σπίτια ακόμη και καϊκια. Στην Παναγία της Τήνου έχουν αφιερωθεί τα περισσότερα θαλασσινά τάματα σε όλη την Ελλάδα.

Πανελλήνιο Ιερό Ιδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου

Από τη σύστασή του, το 1825, μέχρι σήμερα έχει εκπαιδευτική δραστηριότητα, χορηγεί υποτροφίες, συντηρεί βιβλιοθήκη και έχει φιλανθρωπική δράση. Είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.

Ιnfo

Το μεγαλύτερο πανηγύρι της Παναγίας γίνεται στις 15 Αυγούστου και στη διάρκειά του συγκεντρώνονται εδώ πλήθη κόσμου. Η ημερομηνία αυτή, αντί για τις 25 Μαρτίου που ήταν αρχικά, καθιερώθηκε μετά τη Μικρασιατική καταστροφή. Μεγάλο πανηγύρι γίνεται και στις 25 Μαρτίου, του Ευαγγελισμού. Θεία Λειτουργία τελείται και στις 30 Ιανουαρίου, ημέρα της Ευρέσεως της εικόνας.

Τηλ.: +30 22830 22256

www.panagiatinou.gr

Επιστροφη σε Τήνος