Τήνος Πύργος-Πάνορμος

Tinos - Πύργος-Πάνορμος Tinos - Πύργος-Πάνορμος

Ο Πύργος είναι ένα εντυπωσιακό χωριό και το μεγαλύτερο της Τήνου. Τα γλυπτά, οι κρήνες και τα ανάγλυφα που κοσμούν σπίτια και δημόσιους χώρους του χαρίζουν την όψη υπαίθριου μουσείου. Στην πλατεία του, πάντα γεμάτη με επισκέπτες το καλοκαίρι, ξεχωρίζει η μαρμάρινη κρήνη του 1784 και ο ο τεράστιος πλάτανος που φυτεύτηκε το 1859. Περπατώντας θα δείτε τη μητρόπολη, τον Αγιο Νικόλαο (1874), το νεκροταφείο με τις περίφημες επιτύμβιες πλάκες γνωστών γλυπτών, το μουσείο Μαρμαροτεχνίας, το μουσείο Πανορμιτών Καλλιτεχνών και το μουσείο-σπίτι του Γιαννούλη Χαλεπά. Λειτουργούν εργαστήρια μαρμαροτεχνίας και η Σχολή Καλών Τεχνών Πύργου στις εγκαταστάσεις του παλιού σχολαρχείου.

Ο κεντρικός ασφαλτόδρομος που περνάει από τον οικισμό συνεχίζει και σε περίπου 3 χλμ. καταλήγει στον Πάνορμο, το πιο γνωστό παραθεριστικό θέρετρο στην περιοχή. Η εικόνα του όρμου με τα γαλήνια νερά και το νησάκι του Πλανήτη, πίσω απ’ το οποίο ανατέλλει ο ήλιος, τις ψαρόβαρκες, τα καφενεία και τα ταβερνάκια παραπέμπει στην Ελλάδα των προηγούμενων δεκαετιών. Κοντά στον Πάνορμο υπάρχουν οι παραλίες Aγία Θάλασσα, Καβάλαργος, Ρόχαρη.

Info

Η εποχή της ακμής του Πύργου ήταν ο 18ος και ο 19ος αιώνας -τότε μάλιστα αναπτύχθηκαν η ναυτιλία και το εμπόριο, άρχισε η εκμετάλλευση των μαρμάρων και δημιουργήθηκαν τα πρώτα εργαστήρια μαρμαροτεχνίας.

Επιστροφη σε Τήνος