Τήνος Υστέρνια

Tinos - Υστέρνια

Μαζί με τον Πύργο είναι τα χωριά από τα οποία προήλθαν οι πιο διάσημοι Τηνιακοί γλύπτες. Το μάρμαρο υπήρχε ανέκαθεν σε αφθονία στην περιοχή των Υστερνίων γι΄αυτό δημιουργήθηκαν λατομεία. Ο Λάζαρος Σώχος, ο Αντώνιος Σώχος, ο Λάζαρος Λαμέρας, οι αδελφοί Μαλακατέ, οι αδελφοί Φυτάλε, ο Γεώργιος Βιτάλης κατάγονταν από τα Υστέρνια. Εργα τους εκτίθενται στο μουσείο Υστερνιωτών Καλλιτεχνών. Οι φεγγίτες πάνω από τις πόρτες και τα παράθυρα, οι κρήνες, ακόμη και οι επιγραφές με τη χρονολογία οικοδόμησης και το όνομα του ιδιοκτήτη των σπιτιών είναι αληθινά έργα τέχνης. Στο κέντρο των Υστερνίων υψώνεται η εντυπωσιακή εκκλησία της Αγίας Παρασκευής κοντά στην οποία υπάρχουν παραδοσιακά καφενεία. Στην πλατεία Νικολάου Γλύνη, θα θαυμάσετε την μαρμάρινη κρήνη του 1940.

Από τα Υστέρνια μπορείτε να κατεβείτε μέσω ασφαλτόδρομου στον Ορμο Υστερνίων. Εναλλακτικά μπορείτε να ακολουθήσετε το παλιό μονοπάτι (περίπου 15΄).

Info

Φεύγοντας από τα Υστέρνια με κατεύθυνση προς τον Πύργο θα βρεθείτε στην περιοχή των μύλων των Υστερνίων. Κτίστηκαν πριν από το 1900 και έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέοι. Απέναντι υπάρχει ένα ωραίο σύμπλεγμα πέτρινων κτισμάτων, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει το εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου και ο τάφος του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

Επιστροφη σε Τήνος