Αμοργός Με Σκάφος

Amorgos - Με Σκάφος

Ο περίπλους της Αμοργού είναι μια εμπειρία μοναδική. Ξεκινώντας από το λιμάνι της Αιγιάλης με πορεία ΒΑ περνάτε τις ερημικές παραλίες της Μικρής και Μεγάλης Βλυχάδας και στη συνέχεια σας περιμένουν οι υποβλητικές, βραχώδεις ακτές του Κρίκελου και του παλιού μεταλλείου. Συνεχίζοντας προς τα δυτικά βρίσκετε τον κόλπο Σπαρτί που σχηματίζεται από ένα τεράστιο βάραθρο ύψους 500μ. και πιο κάτω την παραλιακή λωρίδα Χάλαρα.

Συνεχίζοντας σε νοτιοδυτική πορεία θαυμάζετε τις ανατολικές ακτές του νησιού, περνάτε κάτω από το μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας απολαμβάνετε το τοπίο της διάσημης παραλίας της Αγίας Αννας και το Καμπί με τα διάφανα νερά. Στο νότιο άκρο του νησιού υπάρχουν οι παραλίες Μούρου και Αμμούδι και στη συνέχεια αφού αφήσετε πίσω σας τον τελευταίο κάβο στο δυτικό τμήμα του νησιού, θα βρείτε το λιμανάκι και την παραλία της Καλοταρίτισσας.

Πλέοντας πλέον προς τα βόρεια θα δείτε τα Παραδείσια και τον Κάτω Κάμπο και στη συνέχεια θα δέσετε στα Κατάπολα έχοντας περάσει από τις παραλίες Αγιοι Σαράντα και Φοινικιές.

Κοντά στην βόρεια είσοδο του κόλπου των Καταπόλων είναι οι Πλάκες με σχιστολιθικά βράχια και στη συνέχεια το Μαρτέζι και ο Αγιος Παντελεήμονας. Πλέοντας προς την Αιγιάλη θα δείτε την παραλία του Αγίου Παύλου και απέναντι το νησάκι της Νικουριάς

Λιμάνια

Δύο είναι τα λιμάνια στην Αμοργό, η Αιγιάλη και τα Κατάπολα, αλλά οι όρμοι όπου μπορείτε να αγκυροβολήσετε είναι πολλοί περισσότεροι.

Δύο αγάλματα με γυναικείες φιγούρες σας καλωσορίζουν στα Κατάπολα (VHF: κανάλι 12). Από την πλευρά του Αγίου Παντελεήμονα είναι όρθια πάνω σε βράχο η Ναυσικά, ενώ απέναντι είναι ξαπλωμένη η Ερατώ. Ο όρμος αποτελεί εξαίρετο καταφύγιο για σκάφη, αλλά επηρεάζεται από νοτιοδυτικούς έως βορειοδυτικούς ανέμους. Στο λιμάνι ο βυθός είναι αμμώδης και οι άγκυρες κρατούν καλά.

Το λιμάνι της Αιγιάλης (VHF: κανάλι 12) επηρεάζεται από τους νότιους ανέμους και προσφέρει καλή προστασία από τα μελτέμια. Πέρα από τον λιμενοβραχίονα, ασφαλές είναι να δέσετε στη βορειοανατολική πλευρά του όρμου. Ο βυθός είναι λασπώδης.

Άλλα αγκυροβόλια

-Καλοτύρι-Παναγιά της Νικουριάς: Ασφαλές καταφύγιο με ανέμους από βόρειους έως νότιους.

-Ακρωτήρι ή Κάτω Κάμπος. Στενός όρμος σε σχήμα φιόρδ και εξαιρετικό καταφύγιο προφυλαγμένο απ’ όλους τους καιρούς.

–Καλοταρίτισσα. Πολύ μικρός όρμος με αμμώδη παραλία ο οποίος ενδείκνυται μόνο για σκάφη με μικρό βύθισμα.

–Κολοφάνα. Ο μικρός κόλπος απέναντι από τη νησίδα Γραμβούσα προσφέρεται για δέσιμο. Ο βυθός είναι αμμώδης και έχει βάθος 3-4 μ.

Επιστροφη σε Αμοργός