Ανάφη Πανηγύρια και Εθιμα

Festival, Panagia Kalamiotissa Monastery, Chora
Anafi, Cyclades, Greece, Europe
©Clairy Moustafellou /IML

Ανάσταση. Οσοι βρεθούν το Μεγάλο Σάββατο στην Ανάφη, θα βιώσουν μια αξέχαστη οσφρητική εμπειρία. Τα φουρνιά, οι κτιστοί κυλινδρικοί φούρνοι που έχει κάθε σπίτι στη Χώρα, καίνε από το μεσημέρι κληματόβεργες για να ζεσταθούν σωστά. Το απόγευμα της ίδιας μέρας το πασχαλινό ταψί με το κατσίκι μπαίνει εντός τους και το στόμιο σφραγίζεται ερμητικά με λάσπη. Από τότε αρχίζει ένα βασανιστικά αργό, για τις μύτες των βιαστικότερων, ψήσιμο, απελευθερώνοντας στον αέρα του οικισμού μια πανδαισία από μυρωδιές που ανοίγουν την όρεξη. Το βράδυ της ίδιας ημέρας οι Αναφιώτες συρρέουν στις εκκλησίες για να εορτάσουν με ομοβροντίες αυτοσχέδιων βαρελότων και βεγγαλικών την Ανάσταση του Χριστού.

Ο Ιούδας. Ανήμερα του Πάσχα οι Αναφιώτες κρεμάνε ένα ομοίωμα από άχυρο και παλιά ρούχα του Ιούδα και οι πιο θερμόαιμοι εκ των συμπατριωτών τους αρχίζουν να το πυροβολούν με κυνηγετικά όπλα και αεροβόλα.

Γιορτές. Κάθε καλοκαίρι, στο δεύτερο μισό του Αυγούστου, η Κοινότητα Ανάφης και ο Σύνδεσμος Αναφιωτών διοργανώνουν τους αθλητικούς αγώνες «Αργοναυτικά». Περιλαμβάνουν αγώνες δρόμου, ποδοσφαίρου και τσουβαλοδρομία. Ο ετήσιος θεσμός ολοκληρώνεται με μεγάλο γλέντι στη Χώρα.

Πανηγύρια.

Η μεγαλύτερη τοπική θρησκευτική γιορτή είναι το διπλό πανηγύρι της μονής Ζωοδόχου Πηγής και της Καλαμιώτισσας, κάθε 7 και 8 Σεπτεμβρίου.

Αλλα σημαντικά πανηγύρια είναι:

-του Προφήτη Ηλία, στη Βρύση (20 Ιουλίου)

-του Αγίου Παντελεήμονα, στη Βαγιά (27 Ιουλίου)

-στο ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Χώρα (15 Αυγούστου)

-του Αγίου Δημητρίου, στο Μαντούρλο (27 Οκτωβρίου)

-του Αγίου Αντωνίου στο ομώνυμο βυζαντινό ξωκλήσι (17 Ιανουαρίου)

Επιστροφη σε Ανάφη