Κάλυμνος Αρχαιολογικοί χώροι

Μόλις 500 μέτρα πίσω από το νοσοκομείο της Πόθιας, βρίσκεται το λεγόμενο Αντρο των Νυμφών ή σπήλαιο των Επτά Παρθένων, λατρευτικό κέντρο της αρχαιότητας. Ο σχετικός θρύλος αναφέρει ότι εκεί κατέφυγαν επτά κοπέλες, για να κρυφτούν από τους πειρατές, αλλά δεν μπόρεσαν να ξαναβγούν. Στο σπήλαιο βρέθηκαν νεολιθικά εργαλεία και αναθήματα στις Νύμφες. Στον Βαθύ υπάρχει το σπήλαιο Δασκαλειό, όπου εντοπίστηκαν προϊστορικά ευρήματα – νεολιθικά εργαλεία, σφόνδυλοι και κεραμική Mεσομινωικής και Yστερομινωικής Eποχής (2000-1400 π.X.). Το σπήλαιο χρησιμοποιήθηκε από τους κατοίκους για την άμυνα του νησιού, καθώς βρίσκεται σε ένα σημείο κοντά στην είσοδο του λιμανιού, μόλις 5 λεπτά με βάρκα. Το πρόβλημα είναι ότι η πρόσβαση είναι δύσκολη.

Στον Βαθύ, στην περιοχή που είναι το το εκκλησάκι του Aϊ-Γιάννη, βρίσκεται μια ομάδα σπηλαίων λαξευμένα στις πλαγιές των λόφων Kλαστάνι και Tσιγγούρα. Διακρίνονται μέσα σε αυτά ίχνη πρωτόγονης κατοίκησης και σημάδια καπνού στην οροφή. Κι εδώ η πρόσβαση είναι σχετικά δύσκολη. Στην ευρύτερη περιοχή του Βαθέως, έξω από την τοποθεσία Mετόχι, βρίσκεται το εκκλησάκι του Aρχαγγέλου Mιχαήλ. Το ναΐδριο ακουμπά σε αρχαίο τείχος, το οποίο έχει χρονολογηθεί στον 7ο αι. π.X.

Η περιοχή του Δάμου (Δάμος=Δήμος) βρίσκεται στα βόρεια του κεντρικού δρόμου που οδηγεί από την Ποθέα στην περιοχή Ελιές. Στη στενή έκταση ανάμεσα στις ρεματιές Δραπέτης (στα δυτικά) και Συκομεριά (στα ανατολικά) απλωνόταν αρχαίος οικισμός, ο οποίος άκμασε από τους Πρώιμους Ελληνιστικούς έως και τους Ύστερους Ρωμαϊκούς χρόνους. Οι ανασκαφές των τελευταίων χρόνων έφεραν στο φως έναν πλακόστρωτο κλιμακωτό δρόμο με οικίες, εργαστήρια, λαξευτά πηγάδια και μια πληθώρα ευρημάτων. Στα βόρεια του οικισμού είναι ορατό τμήμα του ισοδομικού τείχους, που τον προστάτευε, και έξω από το τείχος έχουν βρεθεί αρχαίοι λαξευτοί τάφοι. Στα ανατολικά του οικισμού, σε κοντινή απόσταση, βρίσκεται ένας ορθογώνιος θαλαμοειδής τάφος, λαξευτός μέσα στο βράχο. Κοντά του υπάρχει ένας διπλός διώροφος τάφος, κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Τάφοι υπάρχουν και στις νότιες παρυφές του Δάμου, οι οποίοι χρονολογούνται στα ελληνιστικά χρόνια. Κοντά στον μικρό ναό του Προφήτη Ηλία βρέθηκαν στα μέσα του περασμένου αιώνα τάφοι με χρυσά κτερίσματα (οικόπεδο Σκόνη) και άλλοι με διάφορα πήλινα και χάλκινα αντικείμενα, όπως μία λαβή χάλκινης υδρίας με την παράσταση της αρπαγής της Ωρείθυιας από τον Βορέα.

Επιστροφη σε Κάλυμνος