Κάρπαθος Από το Διαφάνι στο Στενό

Karpathos - Από το Διαφάνι στο Στενό Karpathos - Από το Διαφάνι στο Στενό

Είναι ένας δυσπρόσιτος παράδεισος για λίγους τυχερούς. Αντιμετωπίστε το σαν μια ιεροτελεστία. Σαν μια μικρή μύηση στα μυστικά του Καρπάθιου πελάγους. Αλλωστε για να φτάσετε ως τα μέρη που σας περιγράφουμε θα πρέπει να συμφωνούν οι άνεμοι και η θάλασσα. Φεύγουμε από το Διαφάνι, το γνωστό λιμάνι της Βόρειας Καρπάθου (επίνειο της Ολύμπου) και περνάμε έξω από την Βανάντα και τις κρυφές παραλίες Μέσα και Εξω Καλάμια. Η πορεία μας είναι βόρεια και δεν ξεμακραίνουμε από τη στεριά. Σε λίγο εμφανίζονται οι επιβλητικοί σχηματισμοί βράχων που ονομάζονται Χαντάκοι. Πλησιάζοντας στο στενό Σαρίας-Καρπάθου η περιοχή ονομάζεται Χάλαβρη και η φοβερή σπηλιά που χάσκει στο πέλαγος έχει απίστευτα νερά για μπάνιο. Το όνομά της είναι Άλωνα.

Η πρώτη μικρή αλλά ξεχωριστή παραλία της νήσου Σαρίας μετά τον δίαυλο ονομάζεται Μαγειρεία. Οσοι ασχολούνται με το ψαροντούφεκο δύσκολα θα …φύγουν από τα Μαγειρεία! Συνεχίζοντας βόρεια διακρίνουμε ένα ολοκάθαρο πέτρινο τόξο που έφτιαξε η θάλασσα πάνω στα βράχια της Σαρίας και οι ντόπιοι το ονομάτισαν με χιούμορ… «Της Μαριγώς η τρύπα»! Τα χαμόγελα παγώνουν καθώς μπαίνουμε στον ορμίσκο των «Παλατιών». Οι σχηματισμοί των βράχων, η μικρή παραλία, τα χρώματα των νερών και ψηλά στο ύψωμα μια λευκή κουκίδα ο Αγιος Ζαχαρίας να ξεχωρίζει… πρόσταγμα δένουμε!

Με δυσκολία θα φύγετε από τα Παλάτια για να συνεχίσετε το ταξίδι σας στον χρόνο. Στο βορειοανατολικό άκρο της Σαρίας και λίγο πριν το ακρωτήριο Παρασπόρι με το φανάρι του, βρίσκεται ο ασφαλής για τους ψαράδες όρμος Αλιμούντα. Ενας βράχος χωρίζει στη μέση την παραλία και μπορεί να κρύψει πίσω του 1-2 καϊκια. Πολλοί είναι εκείνοι που έρχονται ως εδώ από τα Παλάτια με τα πόδια. Περνώντας στο ανατολικό κομμάτι της Σαρίας το τοπίο αλλάζει. Ψηλά βράχια και θαλασσινές σπηλιές δημιουργούν μια περιοχή ιδανική για ψαροντούφεκο, αλλά και προστατευόμενη συνάμα για τα πουλιά. Ακολουθώντας πλέον πορεία νότια, πρώτα θα περάσετε δίπλα από τη μεγάλη σπηλιά που ονομάζεται Βόθρος. Κατόπιν θα συναντήσετε τη παραλία που πήρε το όνομά της από το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα, το οποίο βρίσκεται ακριβώς δίπλα επάνω στα βράχια. Οταν γιορτάζει ο άγιος το πανηγύρι είναι από εκείνα που δεν πρέπει να χάσετε.

Μπαίνοντας στο στενό Σαρίας-Καρπάθου πρώτα θα σας αποκαλυφθεί η μοναχική παραλία Χαλαβρόντα και μετά η Μολοχίνα. Στον όρμο του Γιάπλου (από το Δίαυλος) θα συναντήσετε πέρα από ένα νεόκτιστο σπίτι και μερικά μελίσσια, το εκκλησάκι του Αγίου Σπυρίδωνα. Ο άγιος μαζί με την Αγία Κατερίνα απέναντι στην Κάρπαθο (πιθανολογείται ότι εκεί υπήρχε ναός του Πορθμίου Ποσειδώνα) καθαγιάζουν το στενό πέρασμα των 200 μέτρων περίπου. Αν καβατζάρετε το Στενό από την ανατολική πλευρά σας περιμένουν οι μαγικές τοποθεσίες Τρίστομο και Βρουκούντα.

Επιστροφη σε Κάρπαθος