Κάσος Αρχαιολογικά ευρήματα

Το σπήλαιο Ελληνοκαμάρα, βρίσκεται νοτιοδυτικά της Αγίας Μαρίνας, 15 λεπτά με τα πόδια από μονοπάτι. Μπροστά απλώνεται μια μικρή κοιλάδα, το Παραδείσι, με ελιές και χωράφια που φτάνουν ως τη θάλασσα. Το σπήλαιο χρησίμευε ως καταφύγιο των ντόπιων την περίοδο των πειρατικών επιδρομών. H είσοδός του -30 μ. πλάτος, 10 μ. ύψος- έχει κλειστεί από την αρχαιότητα με ισοδομική τοιχοποιία, που καταλήγει σε δυο ανοίγματα. Βρέθηκε κεραμική διαφόρων εποχών, συμπεριλαμβανομένης και της Μυκηναϊκής. Φαίνεται ότι ήταν τόπος λατρείας από τα Μυκηναϊκά χρόνια ως την Ελληνιστική εποχή. Απέναντι είναι το νησάκι Αρμάθια, με μια αλυσίδα από μικρότερες νησίδες εκατέρωθεν.

Μετά το αεροδρόμιο, στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου της Βρύσης, θα βρείτε την τοποθεσία Βρύση. Λαξεύματα στα βράχια βεβαιώνουν την ύπαρξη αρχαίου ιερού στον συγκεκριμένο χώρο.

Στη νοτιοδυτική Κάσο και στον όρμο Χελάτρου έχουν βρεθεί ίχνη τεσσάρων μινωικών οικισμών. Οταν οι κάτοικοι τους μετακινήθηκαν στο εύφορο βόρειο τμήμα του νησιού, δημιουργήθηκε ο μυκηναϊκός οικισμός στην περιοχή που σήμερα είναι το Πόλι. Εχουν βρεθεί ίχνη της ακροπόλεως και αρκετοί αρχαίοι τάφοι.

Επιστροφη σε Κάσος