Κέα-Τζιά Κορησσία

Το ασφαλές φυσικό λιμάνι του νησιού, που αποκαλείται και Λιβάδι, έχει ενδιαφέροντα αξιοθέατα. Aρκετά σπίτια του είναι κτισμένα σύμφωνα με την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική και ανάμεσά τους ξεχωρίζει η εκκλησία της Αγίας Τριάδας. Από την αρχαία Κορησσία (ή Κορησσό) σώζονται τμήμα του παλαιού τείχους και της ακρόπολης, στην περιοχή του λόφου του Αγίου Σάββα, πάνω από το λιμάνι, καθώς και ενός ναού στην Αγία Τριάδα, πιθανώς αφιερωμένου στον Σμινθέα Απόλλωνα. Σε ανασκαφή που έγινε στην περιοχή ανακαλύφθηκαν λείψανα αρχαίου νεκροταφείου και ο περίφημος μαρμάρινος Κούρος της Κέας (530 π.Χ.) που εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό μουσείο των Αθηνών. Στην πλατεία Ηρώων της Κορησίας, δίπλα στην στήλη επιφανών Κείων, βρίσκεται το κανόνι που θεωρείται ότι ανήκε στην φρεγάτα του Λάμπρου Κατσώνη.

Από την προκυμαία διακρίνεται η καμινάδα του παλιού εργοστασίου σμαλτωμένων σκευών εμαγιέ, ύψους 45 μέτρων. Λειτουργούσε στο νησί από το 1927 έως το 1957 και ήταν το μοναδικό του είδους στην Ελλάδα. Αρχικά, παρήγαγε οικιακά σκεύη και επιγραφές. Αργότερα αποτέλεσε προμηθευτή του στρατού σε κράνη, παγούρια και όλμους. Αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του Μεσοπολέμου και έχει κριθεί διατηρητέο. Μηχανήματα που έχουν συντηρηθεί από τον Σύλλογο Φίλων Εργοστασίου Εμαγιέ εκτίθενται στον δημοτικό χώρο που βρίσκεται κοντά στο παλιό εργοστάσιο.

Info

Στο λιμάνι λειτουργούν ξενοδοχεία, εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, καφέ, ξενοδοχεία, ζαχαροπλαστεία, φούρνοι, σούπερ μάρκετ κ.α.

Επιστροφη σε Κέα-Τζιά