Κέα-Τζιά Μονοπάτια

Kea-Tzia - Μονοπάτια Kea-Tzia - Μονοπάτια

Αξίζει να γνωρίσετε την Κέα περπατώντας στα σηματοδοτημένα μονοπάτια της, το 65% από τα οποία είναι λιθόστρωτα. Υπάρχουν 8 προτεινόμενες διαδρομές, συνολικού μήκους 36 χλμ. Αποτελούν τμήμα του δικτύου που συνέδεε τις αρχαίες πόλεις-κράτη, αλλά χρησιμοποιήθηκαν για αιώνες εξυπηρετώντας τις ανάγκες επικοινωνίας και μεταφορών. Η περιήγηση είναι μαγευτική, καθώς οι περιπατητές περνούν μέσα από δάση με βελανιδιές, συναντούν πετρόκτιστες βρύσες και ξωκλήσια καταλήγοντας σε μικρούς όρμους ή παραλίες

Οι διαδρομές είναι οι ακόλουθες:

Διαδρομή 1: Λέων Ιουλίδα – Λέων – Δοσωνάρι – Κοκκίνους – Διασέλλι – Οτζιάς. Η διαδρομή συνδυάζει το φυσικό τοπίο με μια περιήγηση στην ιστορία του νησιού.

Διαδρομή 2: «Ελιξος» Ιουλίδα – Ρούκουνας – Κώμη – Αγιος Κωνσταντίνος – Μυλοπόταμος -Φλέα – [Κορησία].

Διαδρομή 3: «Αρισταίος» Ιουλίδα – Μεσαριά – Προφήτης Ηλίας – Αστρά – Ελληνικά – Aγιος Συμεών – Καρθαία. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαδρομή του δικτύου, που κινείται στην καρδιά της ενδοχώρας της Κέας. Αντιστοιχεί σε μεγάλο μέρος της στον αρχαίο δρόμο Ιουλίδας-Καρθαίας.

Διαδρομή 4: «Δρύς» Μονή Επισκοπής – Σωτήρα – Περαμεριά – Τρία Μαδερικά – Συκαμιά. Πορεία μέσα από το βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, με διέλευση από τμήματα του δρυοδάσους της Κέας.

Διαδρομή 5: Κατωμεριά – Αγιος Γεώργιος – Πηγή Καλοδούκα – [Πηγή Βαθυποτάμου] – Καρθαία. Συνδέει την Κατωμεριά με τον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο της Καρθαίας. Στο μεγαλύτερο μέρος της είναι λιθόστρωτη.

Διαδρομή 8: «Σείριος». Ελληνικά – Χούχλη – Βρύσες – Αγιος Φίλιππος – Αγιος Συμεών. Η διαδρομή αυτή έχει δύο εναλλακτικές δυνατότητες καθόδου: από τον οικισμό Ελληνικά ή από εκείνον του Αγίου Συμεών, με κοινούς προορισμούς τις Βρύσες και τον Αγιο Φίλιππο. Το δίκτυο στο περισσότερο μήκος του είναι λιθόστρωτο.

Διαδρομή 9: «Αρτεμις» Ιουλίδα – Μύλοι -[Σταυρός]- Θόλος – Καλογεράδος – Αμαραθιά – Ελληνικά – Αγιος Παντελεήμονας – Παναγία Λουτριανή.

Διαδρομή 11: «Ορκός» Προφήτης Ηλίας – Λαούδη – Καμπούρη – Ορκός και Βελάδο – Γρίκου – Πηγή Γεραντώνη – Παναγιά του Γρίκου. Η διαδρομή ξεκινά από τον Προφήτη Ηλία και καταλήγει στον όρμο του Ορκού. Μπορείτε να ξεκινήσετε και από την Ιουλίδα.

Info

Αλλες διαδρομές πολιτιστικού ενδιαφέροντος είναι: Σταυρουδάκι-Χαρτσιδιό-Καρθαία (6), Χαβουνά-Αγιος Ταξιάρχης-Πηγαδάκι-Καρθαία (7), Σκλαβονικόλα-Πανάχρα-Αγία Μαρίνα-Ποίσσες-παραλία Πησσών και Κατωμεριά-Πηγή Χιονάτου-Ποίσσες-παραλία Ποισσών (12).

Αναλυτικά στοιχεία για τα μονοπάτια θα βρείτε στον ιστότοπο του Δήμου Κέας: www.kea.gr

Επιστροφη σε Κέα-Τζιά