Κέα-Τζιά Οι νερόμυλοι του Μυλοπόταμου

Kea-Tzia - Οι νερόμυλοι του Μυλοπόταμου

Στο δρόμο από το λιμάνι προς την Ιουλίδα, θα περάσετε από την περιοχή του Μυλοποτάμου. Στο σημείο αυτό αξίζει να κάνετε παράκαμψη για να επισκεφθείτε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα, σημεία του νησιού: τους παλιούς νερόμυλους. Εχουν εξαιρετική αρχιτεκτονική, εντάσσονται απόλυτα στο γύρω περιβάλλον και ήταν βαμμένοι με διάφορα χρώματα –λουλακί, ώχρα, ροζ, κόκκινο, άσπρο. Τροφοδοτούνταν από την πηγή της Φλέας που είναι η πιο πλούσια της Τζιας. Είναι 11 (η παράδοση αναφέρει 13) και έχουν κτιστεί στη ανατολική όχθη του χειμάρρου, σε διαφορετικά υψόμετρα. Η κατανομή του νερού σε κάθε περιβόλι ακολουθούσε συγκεκριμένους κανόνες και επειδή το νερό ήταν λιγοστό και πολύτιμο, ο κάθε ιδιοκτήτης το δικαιούνταν για κάποιες ώρες της μέρας.

Μαζί με τους ανεμόμυλους, οι υδρόμυλοι άλεθαν σιτηρά για τους κατοίκους όλου του νησιού και τροφοδοτούσαν με αλεύρι και ζωοτροφές τα κοντινά χωριά. Δεν γνωρίζουμε την ημερομηνία κατασκευής τους, ωστόσο θα πρέπει να υπήρχαν την εποχή της Τουρκοκρατίας. Λειτουργούσαν μέχρι τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, αλλά στη δεκαετία του 1980 σταδιακά έπαψαν να λειτουργούν.

Info

Παράλληλα με τη ροή του Μυλοποτάμου, μπορείτε να δείτε το λιθόστρωτο μονοπάτι Ιουλίδας-Κορησσίας, που είναι χαραγμένο πάνω στα ίχνη του αρχαίου δρόμου.

Επιστροφη σε Κέα-Τζιά