Κίμωλος Εκκλησίες στο κάστρο και στο Χωριό

Cyclades, Kimolos Hora, Kastro, Chrisostomou church Kimolos - Εκκλησίες στο κάστρο και στο Χωριό Kimolos - Εκκλησίες στο κάστρο και στο Χωριό Kimolos - Εκκλησίες στο κάστρο και στο Χωριό

Εκκλησίες – Οσία Μεθοδία

Πάνω από ογδόντα εκκλησίες ύψωσε με κόπο και πίστη ο θρησκευόμενος λαός του μικρού νησιού και τις στόλισε με αξιόλογες εικόνες και τέμπλα.

Μέσα και γύρω από το Χωριό υπάρχουν τριάντα εκκλησίες, οκτώ από τις οποίες, του 16ου και 17ου αιώνα, προστατεύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού. Μία, η Γέννηση του Χριστού βρίσκεται στο Μέσα Κάστρο, έξη περιμετρικά του Κάστρου, Χρυσόστομος (ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής ομορφιάς), Παναγιά του Κονόμου, Ταξιάρχες, Χρυσοπηγή, Σωτήρα, Άγιοι Ανάργυροι και μία, Παντοκράτορας, στο Ξαπλοβούνι.

Μεγαλοπρεπής και επιβλητικός ο Μητροπολιτικός Ναός, η «Παναγία η Οδηγήτρια» , κτίστηκε σε 7 χρόνια (1867 – 1874) χάρις στη προσωπική, αφιλοκερδή, εργασία όλων των κατοίκων. Εντυπωσιακός είναι ο καλλιτεχνικός πλούτος της «Παναγιάς» ενώ η εικόνα της Παναγίας «Οδηγήτριας», τεχνοτροπίας του 15ου αιώνα, των παλαιολόγειων χρόνων, προέρχεται από την Κωνσταντινούπολη ή τη Θεσσαλονίκη.

Κιμωλιάτισσα είναι η πιο πρόσφατη Κυκλαδίτισσα Αγία. Η Οσία Μεθοδία γεννήθηκε και μόνασε στην Κίμωλο (1861 – 1908), δίπλα στο Ναό της Γέννησης του Χριστού. Στις 17 Ιουνίου 1991 το Οικουμενικό Πατριαρχείο αγιοποίησε επίσημα την Μεθοδία. Τα ιερά λείψανά της φυλάσσονται στην «Παναγιά» και η μνήμη της εορτάζεται στις 5 Οκτωβρίου.

Επιστροφη σε Κίμωλος