Κως 1. Καμάρι – Aγιος Ιωάννης Θεολόγος

Ακολουθείτε τον κεντρικό δρόμο που ξεκινάει από το λιμάνι του Καμαρίου και αφού περάσετε την ταβέρνα «Φάρος» στρίβετε αριστερά στο σημείο όπου ο δρόμος αρχίζει να ανηφορίζει. Το μονοπάτι είναι παράλληλο με την κοιλάδα της ρεματιάς, μέσα σ’ ένα καταπράσινο τοπίο με εντυπωσιακούς γεωλογικούς σχηματισμούς, και λίγο παρακάτω χάνεται μέσα στα χωράφια. Από εκείνο το σημείο ανηφορίζετε στην πλαγιά χωρίς χαραγμένη διαδρομή και αφού περάσετε τους πέτρινους τοίχους που υπάρχουν ξαναβρίσκετε το μονοπάτι το οποίο γίνεται χωματόδρομος και οδηγεί στην Παναγία Παλατιανή.

Αφήνετε πίσω σας την Παλατιανή και κινείστε προς τον κεντρικό δρόμο. Λίγο πριν φτάσετε στην άσφαλτο στρίβετε αριστερά στο χωματόδρομο που θα βρείτε και συνεχίζετε μέχρι να περάσετε δυο αγροικίες και να δείτε στα δεξιά σας έναν φράκτη με πόρτα. Πίσω από τον φράκτη βρίσκονται τα ερείπια των αρχαίων ναών της Δήμητρας και του Ασκληπιού, καθώς και το αμφιθέατρο των ελληνιστικών χρόνων, απομεινάρια της αρχαίας πρωτεύουσας του νησιού. Στη συνέχεια βγαίνετε στον κεντρικό ασφαλτόδρομο και περίπου 100 μέτρα πιο κάτω ακολουθείτε τον χωματόδρομο στα δεξιά σας, απολαμβάνοντας το τοπίο με την χαμηλή βλάστηση. Στην επόμενη διακλάδωση πηγαίνετε αριστερά μέχρι να συναντήσετε ένα μοναχικό σπίτι στα δεξιά σας. Απέναντί του ξεκινάει ένας άλλος χωματόδρομος, που κατηφορίζει με συνεχείς στροφές ανάμεσα σε ελαιόδεντρα και καταλήγει σε ένα καλλιεργήσιμο χωράφι. Ακολουθείτε το μονοπάτι που ξεκινάει στο κάτω μέρος του χωραφιού και θα σας βγάλει σε χωματόδρομο, όπου θα στρίψετε αριστερά (δεξιά οδηγεί σε ένα όμορφο σημείο για πικ-νικ, με τρεχούμενα νερά και θέα).

Ο χωματόδρομος θα σας βγάλει στον κεντρικό ασφαλτόδρομο, όπου θα στρίψετε δεξιά και θα κατηφορίσετε μέχρι το εκκλησάκι της Αγίας Αναστασίας. Στην απέναντι πλευρά του δρόμου ξεκινάει μονοπάτι το οποίο ανηφορίζει στο λόφο και κατηφορίζει μέχρι την εύφορη πεδιάδα με τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Συνεχίστε στο χωματόδρομο που θα βρείτε και στην επόμενη διασταύρωση στρίψτε δεξιά για να βρεθείτε στην παραλία Κάτα με τους εντυπωσιακούς σχηματισμούς. Περπατήστε στους βράχους πλάι στην θάλασσα, με κατεύθυνση προς νότο, και πολύ σύντομα θα αντικρίσετε την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου με την ομώνυμη παραλία.

Επιστροφη σε Κως