Λέρος Κάστρο Παντελιού

Leros - Κάστρο Παντελιού

Υψώνεται στην κορυφή του λόφου Απιτύκι, πάνω από τον οικισμό του Πλάτανου, εποπτεύοντας τους όρμους της Αγίας Μαρίνας και του Παντελίου. Αποκαλείται και κάστρο της Παναγίας. Διακρίνονται και οι τρεις περίβολοί του, πέντε χριστιανικοί ναοί και άλλα διάσπαρτα οικήματα. Ο εσωτερικός περίβολος στο ψηλότερο σημείο του λόφου χρονολογείται από τους μεσοβυζαντινούς χρόνους, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από σωζόμενα αυτοκρατορικά χρυσόβουλα. Στον δεύτερο περίβολο, χαμηλότερα, τα πενιχρά ερείπια δείχνουν ότι ο συγκεκριμένος χώρος χρησίμευε περισσότερο για την άμυνα της πόλης παρά για μόνιμη κατοίκηση. Ο τρίτος και μεγαλύτερος εξωτερικός περίβολος ενισχύθηκε τον 15ο αι. από τους Ιωαννίτες Ιππότες. Τα οικόσημα των ηγετών τους, καθώς και οι ισχυροί προμαχώνες που σώζονται ακόμα στο δυτικό τμήμα του, αποτυπώνουν την εναγώνια προσπάθειά τους να υπερασπιστούν την κτήση τους ενόψει του Οθωμανικού κινδύνου.

Στο κάστρο θα φτάσετε είτε με αυτοκίνητο από την άσφαλτο που ανηφορίζει από το Παντέλι, είτε ανεβαίνοντας με τα πόδια τα περίπου 500 σκαλοπάτια, από τον οικισμό του Πλάτανου (βλ. Δραστηριότητες).

Info

Οι σημαντικότερες εκκλησίες εντός του αρχαιολογικού χώρου είναι η Παναγία του Κάστρου (στο ΒΔ τμήμα του εξωτερικού περιβόλου) ο μονόχωρος ναός της Αγίας Τριάδας με τοιχογραφίες του 15ου αι., ο Αγιος Νικόλαος κι ένας μικρός αταύτιστος μεσαιωνικός ναός τον οποίο πρόσφατα η τοπική Μητρόπολη αφιέρωσε στον Αγνωστο Χριστιανό Μάρτυρα.

Επιστροφη σε Λέρος