Μήλος 4Χ4

Ο γύρος του Προφήτη Ηλία

Μια εξαιρετική διαδρομή για τους λάτρεις της εκτός δρόμου οδήγησης. Αφετηρία σας θα είναι τα Ψαθάδικα όπου σταματάει ο ασφαλτόδρομος, έξω από τον Προβατά. Ο χωματόδρομος ελίσσεται στις άγριες βουνοπλαγιές της Τσουβάλας, με απίστευτη θέα στο πέλαγος και τις νότιες ακτές. Στα 5,7 χλμ από τα Ψαθάδικα αριστερά υπάρχει ο χωματόδρομος που οδηγεί στην παραλία του Γέροντα. Συνεχίζετε βόρεια και σε 1,5 χλμ φτάνετε στο ξωκλήσι της Αγίας Σοφίας και στον μικροσκοπικό οικισμό της Ξυλοκερατιάς, πάνω από τον οποίο υψώνεται η κορυφή του Προφήτη Ηλία. Από εδώ ο δρόμος ανηφορίζει απότομα και μπαίνετε σε ένα θαυμάσιο μικρό οροπέδιο. Στα 3 χλμ. από την Ξυλοκερατιά υπάρχει αριστερά το μονοπάτι που σας φέρνει κοντά στο Κλέφτικο.

Ο δρόμος στη συνέχεια κατηφορίζει και θαυμάζετε το εντυπωσιακό συγκρότημα του Αγίου Ιωάννη Σιδεριανού κι ένα πανόραμα των ακτών της δυτικής Μήλου. Μετά το μοναστήρι ο δρόμος φαρδαίνει, ελίσσεται μέσα σε λόφους και σε 3,5 χλμ σας φέρνει στη διασταύρωση με το δρόμο που ανεβαίνει στον Προφήτη Ηλία. Αυτή είναι μια εκπληκτική διαδρομή που πρέπει να κάνετε φροντίζοντας να έχετε καλό εκτός δρόμου όχημα γιατί ανηφορίζει με πολύ μεγάλες κλίσεις. Στην κορυφή (751 μ.) το πανόραμα είναι απερίγραπτο και όλες οι νότιες Κυκλάδες απλώνονται μπρος σας.

Επιστρέφετε στον κεντρικό χωματόδρομο και συνεχίζετε βορειοανατολικά. Σε 1,7 χλμ θα δείτε τη δστ. αριστερά για Αμμουδαράκι και Τριάδες. Συνεχίζετε δεξιά και σε 1 χλμ., υπάρχει η κεντρική διασταύρωση για το Βάνι. Στρίβετε δεξιά και κάνετε 4 χλμ. θα βρεθείτε στη διασταύρωση που οδηγεί στον Εμπορειό και τον ασφαλτόδρομο προς τον Αδάμαντα.

Επιστροφη σε Μήλος