Νάξος Aπείρανθος-Φανάρι-Καλόξυλος-Ακάδημοι-Χαλκί

Μεγάλη και εντυπωσιακή διάσχιση των ορεινών τοπίων της ναξιώτικης ενδοχώρας η οποία ξεκινάει από το χωριό Απείρανθος ή Απεράθου και καταλήγει στον διάσπαρτο με βυζαντινές εκκλησίες και μεσαιωνικά μνημεία κάμπο της Τραγαίας.

Ξεκινάτε από τον Απείρανθο και ανεβαίνετε τα σκαλιά που είναι δίπλα στην εκκλησία της Παναγίας. Πηγαίνοντας προς τα πάνω και λίγο δεξιά βγαίνετε στον επάνω δρόμο του χωριού, ανηφορίζετε και φτάνετε στη δεξαμενή. Από εδώ ξεκινάει το μονοπάτι για την κορυφή του όρους Φανάρι, όπου υπάρχει ένα ωραίο εκκλησάκι, η Παναγιά η Φαναριώτισσα. Ανεβαίνοντας το μονοπάτι σιγά-σιγά απομακρύνεστε από το χωριό και το τοπίο γύρω είναι καταπληκτικό. Μετά από 30΄πεζοπορίας φτάνετε στο Φανάρι απ’ όπου –αν είναι καθαρός ο ορίζοντας– φαίνεται ακόμη και η Ικαρία. Στην κορυφή, γύρω από το ξωκλήσι υπάρχει φαρδύ πεζούλι: εδώ στήνεται το πανηγύρι όταν εορτάζει ο ναός (μετά το Πάσχα, της Ζωοδόχου Πηγής).

Στη συνέχεια κατεβαίνετε το ίδιο μονοπάτι –200 μ. περίπου προς τα πίσω– και μπαίνετε στον χωματόδρομο δεξιά. Μετά από 200 μ. στα δεξιά σας βρίσκετε το πετρόκτιστο καλντερίμι το οποίο διαγράφοντας πολλά «καγκέλια» στην πλαγιά του βουνού κατηφορίζει και σας οδηγεί στην κοίτη του ποταμού που έρχεται από τα ψηλότερα σημεία του βουνού. Περνάτε ρεματιές με πικροδάφνες και καθώς κατηφορίζετε για το Καλόξυλο μπαίνετε σε χωράφια.

Κατηφορίζοντας, φτάνετε στο εκκλησάκι του Αγίου Πέτρου. Περνάτε από ένα μονοπάτι μέσα από τους «θόλους» που σχηματίζει η βλάστηση και βγαίνετε στο δρομάκι που καταλήγει στον Καλόξυλο. Στη διασταύρωση, μπαίνετε στο μονοπάτι για τον οικισμό του Πάνω Καλόξυλου και φτάνετε εκεί σε 30΄ περίπου. Κατηφορίζετε στα πλυσταριά του χωριού και περνάτε από μία εκκλησία που κτίστηκε από τα ερείπια του πύργου της Φασολιάς. Περνάτε το παλιό λιοτρίβι και φτάνετε στον αμαξωτό δρόμο Χαλκείου-Φιλοτίου. Περνάτε απέναντι στους Ακάδημους και μετά από λίγο μπαίνετε στο Χαλκί όπου θα δείτε τον πύργο του Γρατσία και την Παναγία την Πρωτόθρονη.

Υψομ. διαφορά: 600μ. – 880μ.- 300μ.

Διάρκεια: 3 ώρες

* Κείμενα: Μανώλης Σαντοριναίος

Info

Αναλυτικά στοιχεία για τις επίσημες περιπατητικές διαδρομές στη Νάξο θα βρείτε στη σχετική ενότητα του ιστότοπου του Δήμου Νάξου www.naxos.gr

Επιστροφη σε Νάξος