Νάξος Αρχαιολογικός χώρος Γύρουλα

Dimitra temple.
Naxos island. Cyclades. Greece.
George Detsis. 09/2004.

Η κοιλάδα γύρω από τον λόφο που βρίσκεται νότια του χωριού Σαγκρί, ήταν από την αρχαιότητα γεμάτη αγροτικούς οικισμούς, οι κάτοικοι των οποίων ανέπτυξαν γύρω στον 8ο π.Χ. αιώνα τη λατρεία χθόνιων θεοτήτων (Δήμητρα και Περσεφόνη), με σκοπό να εξασφαλίζουν την ευφορία της γης. Το 530 π.Χ., την περίοδο της τυραννίας του Λύγδαμι, κτίστηκε εδώ λαμπρός ολομάρμαρος ναός. Ο δίκλιτος ιωνικός ναός αποτελεί τον πρόδρομο της κλασικής αττικής αρχιτεκτονικής, η οποία έναν αιώνα μετά έδωσε στην ανθρωπότητα τον Παρθενώνα. Γύρω του υπήρχε συγκρότημα με εγκαταστάσεις παραγωγής λαδιού, κρασιού και εργαστήρια κεραμικής που λειτουργούσαν ως τον 8ο μ.Χ. αιώνα.

Τα πρώτα χρόνια του χριστιανισμού ο αρχαϊκός ναός έγινε χριστιανικός. Τον 6ο αιώνα, στα χρόνια του Ιουστινιανού, στη θέση του αρχαϊκού ναού υψώθηκε τρίκλιτη βασιλική στην οποία ενσωματώθηκαν αρχιτεκτονικά μέλη του. Στο ανατολικό μέρος κτίστηκε ιερό και βαπτιστήριο.

Στον αρχαιολογικό χώρο έχει γίνει θαυμάσια διαμόρφωση των εξωτερικών χώρων. Πλακόστρωτο μονοπάτι οδηγεί στον αρχαίο ναό και στο μικρό αρχαιολογικό μουσείο με ευρήματα από τον αρχαίο ναό της Δήμητρας, αρχιτεκτονικά μέλη, θραύσματα από γλυπτά, μαρμάρινα αναθήματα κ.α. Σε μια πτέρυγα υπάρχει αναπαράσταση του ιερού της τρίκλιτης παλαιοχριστιανικής βασιλικής

Info

Ανοικτά 08:30-15:00, εκτός Δευτέρας

Τηλ.: +30 22850 32591

Επιστροφη σε Νάξος