Νάξος Φιλότι (Φιλώτι)

Filoti village.
Naxos island. Cyclades. Greece. Europe.
George Detsis. 06/2008. Filoti village.
Naxos island. Cyclades. Greece.
George Detsis. 09/2004.

Είναι το μεγαλύτερο χωριό της Νάξου στο οποίο κατοικούν και πολλοί νέοι άνθρωποι που ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και λιγότερο με τη γεωργία. Το παλιό χωριό απλώνεται σε δύο γειτονιές, το Ραχίδι και τον Κλέφαρο. Αξίζει να ανηφορίσετε τα στενά δρομάκια για να δείτε τον Αγιο Νικόλαο, τον επιβλητικό ναό της Παναγίας Φιλοτίτισσας (18ου αι.) και να φτάσετε στην πλατεία στο Πέρα Προβόλι με τη μαρμάρινη μνημειακή κρήνη. Εδώ θα θαυμάσετε τον εντυπωσιακό πύργο Μπαρότσι: είναι κτισμένος πριν από το 1620-άγνωστο πότε ακριβώς- και στο υπέρθυρο της κεντρικής εισόδου υπάρχει οικόσημο των Μπαρότσι. Αργότερα πέρασε στην οικογένεια των Φραγκόπουλων και των Μαρκόπολι.

Το πιο σημαντικό μνημείο της περιοχής είναι ο πύργος του Χειμάρρου κτισμένος στην κορυφή ενός μικρού λόφου, ανάμεσα στους παλαιούς οικισμούς της Αργιοβέσσας και του Βαρδάκη.

Info

– Στο Φιλότι θα βρείτε καφενεία, πιτσαρίες, ψησταριές, καταστήματα, υπηρεσίες. Στο πιο κεντρικό σημείο του, τη «Γέφυρα», υψώνεται ο γεροπλάτανος, που ήταν ανέκαθεν σημείο συνάντησης των ντόπιων.

– Στον κεντρικό δρόμο υπάρχει το κτίριο που φιλοξενεί τη Συλλογή Εληνικών Νομισμάτων Νικόλα Μουστάκη, με χαρτονομίσματα και κέρματα των νεότερων χρόνων που κυκλοφόρησαν στον ελλαδικό χώρο, στη Κύπρο και συγκεκριμένα στη Κρήτη και τα Ιόνια Νησιά.

* Περισσότερα στοιχεία για τον οικισμό και τα γύρω αξιοθέατα θα βρείτε στο http://naxos-filoti.gr

Επιστροφη σε Νάξος