Η γη της Νάξου ήταν πλούσια σε εξαιρετικής ποιότητας μάρμαρο. Σημαντικά αρχαία λατομεία βρέθηκαν ανάμεσα στην κοιλάδα του Φλεριού, τις Μέλανες και την Ποταμιά. Ανακαλύφθηκαν ίχνη κατοίκησης και λατόμευσης από την 3 χιλιετία π.Χ. Τα ημιτελή κολοσσιαία αγάλματα των κούρων βρίσκονται κοντά στα λατομεία, όπου τα άφησαν οι αρχαίοι λατόμοι και γλύπτες, μέσα σε ρεματιές και πλαγιές και είναι πραγματικά εντυπωσιακά.
Ο κούρος που βρίσκεται στην ρεματιά του Φλεριού (φτάνετε ως εκεί με 5 λεπτά περπάτημα από το δρόμο) έχει μήκος 5,5 μ. και λαξεύτηκε στην αρχαϊκή μετωπική «αδρανή» στάση. Χρονολογείται στα 570 π.Χ., εποχή που οι ευγενείς της Νάξου παράγγελναν στα λατομεία μνημειώδη καλλιτεχνικά έργα. Οπως και τα υπόλοιπα γλυπτά δέχονταν στο λατομείο μια πρώτη επεξεργασία και μετά μεταφέρονταν στα εργαστήρια όπου έπαιρναν την τελική τους μορφή. Ο συγκεκριμένος φαίνεται ότι έσπασε κατά τη μεταφορά και εγκαταλείφθηκε στο δάσος.
Λίγο ψηλότερα στην πλαγιά της ρεματιάς υπάρχει άλλος ένας κούρος (μελετητές λένε ότι μπορεί να είναι και κόρη, λόγω της κόμης) με πόδια σπασμένα, κατεργασμένος σε μεγαλύτερο βαθμό από αυτόν της ρεματιάς. Ο τρίτος κούρος βρίσκεται ακριβώς πάνω στον κεντρικό δρόμο, πάνω από το χωριό Απόλλωνας. Είναι μεγάλος, αρχαϊκός και πιθανολογείται πως πρόκειται για άγαλμα του Διονύσου.