Νάξος Πύργος Χειμάρρου

Naxos - Πύργος Χειμάρρου

Είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Νάξου, σήμα κατατεθέν του νησιού όπως και η πύλη του αρχαϊκού ναού του Απόλλωνα, η Πορτάρα. Βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού, στη μέση περίπου του δρόμου ανάμεσα στον Ζα και τη θάλασσα, σ’ ένα ύψωμα που ορίζεται από τον Χείμαρρο ανατολικά και τα Πετρόνια δυτικά. Ο πύργος του Χειμάρρου σώζεται στο εντυπωσιακό ύψος των 15 μ. Είναι κυλινδρικός, με εξωτερική διάμετρο 9,20 μ. κτισμένος με μεγάλους μαρμάρινους ογκόλιθους πολλοί από τους οποίους ξεπερνούν τα 2 μ. σε μήκος. Το βάρος τους πρέπει να υπερβαίνει τον ένα τόνο και είναι αρμολογημένοι επιδέξια, χωρίς αμμοκονίαμα.

Αρκετά καλά διατηρείται η εξωτερική όψη του πύργου, ωστόσο μεγάλα τμήματα της εσωτερικής επένδυσης έχουν καταρρεύσει ή είναι ετοιμόρροπα.

Παρόμοιοι πύργοι αφθονούν στο Αιγαίο. Στην ίδια τη Νάξο υπάρχουν κι άλλοι, με καλύτερα σωζόμενο τον πύργο της Πλάκας. Οπως επισημαίνουν οι αρχαιολόγοι, οι πύργοι αυτοί δεν έχουν ακόμα μελετηθεί διεξοδικά κι έτσι η ακριβής χρονολόγηση και χρήση τους δεν είναι ξεκαθαρισμένη. Επικρατεί η άποψη ότι ήταν οχυρά καταφύγια των ανθρώπων στην ελληνιστική περίοδο. Φαίνεται όμως ότι άρχισαν να κτίζονται ήδη από τον 6ο αιώνα π.Χ. και η χρήση τους ποικίλει ανάλογα με την εποχή και τη θέση τους.

Επιστροφη σε Νάξος