Νάξος Tα βυζαντινά μνημεία στην Τραγαία

Panagia Drosiani church.
Naxos island. Cyclades. Greece.
George Detsis. 09/2004.

Η Τραγαία είναι ένας εύφορος κάμπος με 12 χωριά, τα μεγαλύτερα από τα οποία είναι το Φιλότι και το Χαλκί (Χαλκείο). Στην περιοχή θα δείτε περίπου 30 από τις σημαντικότερες βυζαντινές εκκλησίες του Αιγαίου όπου διασώζονται βυζαντινές τοιχογραφίες από τον 6ο έως τον 15ο αιώνα. Είναι ένας πραγματικός «Μιστράς της Νάξου».

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΝΑΟΙ

-Παναγία Δροσιανή. Βρίσκεται ανάμεσα στο Χαλκί και τη Μονή, στον κάμπο της Τραγαίας (πάνω στον ασφαλτόδρομο). Είναι μια από τις αρχαιότερες και πιο σημαντικές εκκλησίες της Νάξου. Ηταν καθολικό μοναστηριού και κάποτε λεγόταν Θεοσκέπαστη και Παναγία Κερά. Εχει ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική. Είναι μονόχωρη, τρίκογχη με τρούλο και τρία μονόχωρα παρεκκλήσια με τρούλους προσκολλημένα στον βόρειο τοίχο. Οι τοιχογραφίες που έχουν διασωθεί είναι, σύμφωνα με πολλούς μελετητές, οι αρχαιότερες των Βαλκανίων. Χρονολογούνται στον 6ο αι. και στο πρώτο μισό του 7ου. Υπάρχουν κι άλλα στρώματα επίσης σημαντικών τοιχογραφιών από τον 11ο έως τον 14ο αι. Από τις σπουδαιότερες παραστάσεις είναι η σπάνια απεικόνιση του Χριστού στον τρούλο σε δύο μορφές (νεότερος και γεροντότερος, σπάνιο δείγμα της προεικονοκλαστικής περιόδου) και η απεικόνιση της Παναγίας ως Αγία Μαρία. Εδώ φυλάσσεται η παλιά εικόνα της Κυράς Δροσιανής, η οποία συνδέεται με πολλούς θρύλους και παραδόσεις.

-Παναγία Πρωτόθρονη: Μια από τις σπουδαιότερες εκκλησίες του νησιού που ιδρύθηκε το 1052. Κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο μητροπολιτικός ναός της Νάξου από το 1083. Κτίστηκε την παλαιοχριστιανική εποχή ως τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική και τον 9ο αι. μετατράπηκε σε σταυροειδή τρίκλιτο ναό με τρούλο. Στο ναό διασώθηκαν πέντε στρώματα τοιχογραφιών. Στο ιερό σώζεται το παλαιοχριστιανικό σύνθρονο. Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Πρωτόθρονης κατά την παράδοση χρονολογείται στον 7ο αι. και βρέθηκε στη Μικρή Βίγλα. Στα βόρεια του ναού υπάρχει παρεκκλήσι του Αγίου Ακίνδυνου με μοναδικής τέχνης τοιχογραφίες του 1052.

– Άγιος Γεώργιος Διασορίτης: Είναι σταυροειδής με τρούλο και διατηρεί περίφημες τοιχογραφίες οι παλαιότερες των οποίων χρονολογούνται στον 11ο αι. και ορισμένες στον 12ο και 13ο αι.

– Παναγία Δαμιώτισσα: Ομορφος βυζαντινός ναός, σταυροειδής με τρούλο. Διατηρεί τοιχογραφίες του 12ου και 13ου αι., ενώ υπάρχουν και παραστάσεις του 14ου αιώνα.

– Άγιος Ιωάννης στο Κεραμί: Βυζαντινό εκκλησάκι που χρονολογείται στον 13ο αι. και διαθέτει σπουδαίες τοιχογραφίες. Χρονολογούνται στα 1260.

– Αγιοι Απόστολοι Μετοχίου: Μεγάλης αρχιτεκτονικής αξίας βυζαντινός ναός που βρίσκεται μέσα στους ελαιώνες, δίπλα στον εγκαταλειμμένο οικισμό Μετόχι, έξω από το Κεραμί. Είναι ο μοναδικός ναός της Νάξου με διώροφο κτίσμα (μάλλον παρεκκλήσι), στο οποίο καταλήγουν εξωτερικές σκάλες. Είναι σταυροειδής τετράστηλος με τρούλο. Σώζονται τοιχογραφίες του 12ου ή 13ου αι. που αποκαλύφθηκαν κάτω από τον ασβέστη.

Επιστροφη σε Νάξος