Πάτμος Χώρα-Σκάλα

Patmos - Χώρα-Σκάλα

Δυο μονοπάτια ενώνουν τη Χώρα της Πάτμου με το λιμάνι της. Το ένα είναι φαρδύ, πλακόστρωτο, ξεκινάει από το Σταθμό όπου παρκάρουν τα πούλμαν (έχει σήμανση προς σπήλαιο Αποκάλυψης) και διακόπτεται αρκετές φορές από τον ασφαλτόδρομο. Ηταν ο πρώτος επίσημος δρόμος τον οποίο ανέβαιναν και τα γαϊδουράκια που μετέφεραν τους ξένους επισκέπτες, μέχρι το 1970. Σε όλη τη διαδρομή, που σε κάποια σημεία σκιάζεται από λεύκες και πεύκα, έχετε θέα στο λιμάνι. Θα περάσετε κοντά στην Πατμιάδα και την Αποκάλυψη, αλλά σημειώστε ότι φτάνοντας κοντά στην Πατμιάδα (3-4 λεπτά από την αφετηρία σας), είναι προτιμότερο να συνεχίσετε ευθεία στο καλντερίμι αντί να πάτε δεξιά. Η συνολική διάρκεια της κατάβασης είναι 20 λεπτά.

Ωραιότερο ακόμη είναι το παλιό μονοπάτι Χώρας-Σκάλας, ο Απορθιανόςή Απορτσιανόςδρόμοςόπως λέγεται. Ξεκινάει κάτω από τους μύλους και ήταν ο δημόσιος δρόμος μέχρι το 1818. Εχει σπαστή πέτρα, περνάει ανάμεσα από μαντρότοιχους με αστοιβές (αγκαθωτούς θάμνους) και σε πολλά σημεία του, ειδικά κοντά στη Σκάλα, θα περπατάτε πάνω σε βράχια. Προσφέρει πανοραμική θέα στο πέλαγος, την κατάφυτη κοιλάδα του Περδικάρη (αριστερά σας), τη Σκάλα, τη Χώρα και την Αποκάλυψη. Σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να το περπατήσετε νωρίς το πρωί ή το απόγευμα.

Εξαιρετικό σημείο θέας είναι το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, κτισμένο πάνω σε βράχο, που μπορείτε να επισκεφθείτε κάνοντας μια μικρή παράκαμψη δεξιά, προς το τέλος της διαδρομής σας.

Επιστροφη σε Πάτμος