Πάτμος Πανηγύρια και Έθιμα

-Συναπάντημα ελληνικών παραδοσιακών χορών. Διοργανώνεται τον Σεπτέμβριο με τη συμμετοχή χορευτικών Συλλόγων από ολόκληρη την Ελλάδα.

-Φεστιβάλ θρησκευτικής μουσικής. Ο θεσμός ξεκίνησε το 2001, έχει καθιερωθεί ως μία από τις σημαντικότερες μουσικές καλοκαιρινές διοργανώσεις με στόχο την παρουσίαση εκδηλώσεων υψηλού μουσικού και πνευματικού περιεχομένου. Το αποκορύφωμα είναι το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής του Σεπτεμβρίου. Είναι ένας σημαντικός πολιτιστικός θεσμός κύρους και συμμετέχουν μουσικά σχήματα, χορωδίες και ορχήστρες, λόγιας και θρησκευτικής μουσικής από την Ελλάδα και το Εξωτερικό (www.patmosfestival.gr).

Διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου (Ιnternational Film Festival of Patmos -IFFP). Στόχος της διοργάνωσης ήταν η εγκαθίδρυση ενός θεσμού που θα έκανε την Πάτμο πόλο έλξης κινηματογραφιστών απ’ όλο τον κόσμο και σημείο επαφής ανάμεσα σε παραγωγούς, σκηνοθέτες, ηθοποιούς και κριτικούς διεθνούς εμβέλειας με καταξιωμένους και νεότερους Ελληνες συναδέλφους τους.

http://www.iffp.gr

-Θεατρικές ομάδες. Η εταιρεία «Τέχνη» είναι μια Μη-Κερδοσκοπική Πολιτιστική Εταιρία με έδρα την Πάτμο. Δημιουργήθηκε στο Παρίσι το 1995 και μεταφέρθηκε στην Ελλάδα το 1997 με κύριο σκοπό να προάγει την τέχνη του θεάτρου. Το 1994 η Barbara Hoffman εγκαταστάθηκε στην Πάτμο, ένα νησί που γνώριζε 40 χρόνια, όπου ως επαγγελματίας ηθοποιός έδειξε στα παιδιά ένα καινούργιο τρόπο για να παίζουν θέατρο. Από το 2003, συνεργάζεται με τον Till Sterzenbach. Ηθοποιοί και σκηνοθέτες και οι δύο με σημαντική πορεία στο χώρο παρουσιάζουν κάθε χρόνο θεατρικές παραγωγές με Πάτμιους ερασιτέχνες ηθοποιούς και συνεργάτες από διάφορες χώρες.

www.technipatmos.com

Φεστιβάλ Γεύσης και Παράδοσης Αιγαίου. Πραγματοποιείται στα μέσα Ιουνίου κάθε χρόνου με συμμετοχή πολλών νησιών του Αιγαίου και διάσημους γευσιγνώστες.

ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΜΟ

Τη Μεγάλη Πέμπτη στην πλατεία Ξάνθου στήνεται η ξύλινη εξέδρα και το πορφυρό χαλί για τη λειτουργία του Νιπτήρος. Ο ηγούμενος στο ρόλο του Χριστού και δώδεκα κληρικοί στο ρόλο των μαθητών ζωντανεύουν την ύψιστη πράξη ταπεινότητας του Ιησού –να πλύνει τα πόδια των μαθητών του στη διάρκεια του Μυστικού Δείπνου. Η μεγαλόπρεπη τελετή γίνεται μόνο στην Πάτμο και στα Ιεροσόλυμα.

Τη Μεγάλη Παρασκευή στην πλατεία της Αγίας Λεβιάς συναντιούνται οι επιτάφιοι της Χώρας και ακούγονται κατανυκτικοί εκκλησιαστικοί ύμνοι. Η Ανάσταση στη μονή του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου με το Αγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα και τα ξύλινα σήμαντρα, είναι μοναδική εμπειρία. Μπορείτε, επίσης, να πάτε στο προαύλιο της γυναικείας μονής του Ευαγγελισμού όπου δεν χρησιμοποιούνται μικρόφωνα ή βεγγαλικά.

ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ

– Στις 27 Ιουλίου, του Αγίου Παντελεήμονα, γίνεται γιορτή στο νησί Χιλιομόδι.

– Την παραμονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος γιορτάζει η εκκλησία του Χριστού στον Κάτω Κάμπο, στο δρόμο για τη Λάμπη.

– Ανήμερα της Κοίμησης της Παναγίας οργανώνεται το πανηγύρι της Παναγιάς του Γερανού, στην ομώνυμη περιοχή, με παραδοσιακό γλέντι, φαγητό, χορό, τραγούδι. Την ίδια μέρα γιορτάζει η Παναγία της Εξώσκαλας και η εκκλησία της Παναγίας στην πλατεία του Πάνω Κάμπου, όπου γίνεται ολονύκτιο πανηγύρι.

– Στις 24 Σεπτεμβρίου γιορτάζει η Αγία Θέκλα, το εκκλησάκι της οποίας είναι κτισμένο πάνω στο ομώνυμο νησάκι απέναντι από το Αγριολιβάδι. Την παραμονή καταφθάνουν από νωρίς βάρκες με ντόπιους και επισκέπτες για να παρακολουθήσουν τον εσπερινό.

– Στις 7 Ιουλίου γίνεται το πανηγύρι του Αγίου Προκοπίου στο εκκλησάκι στο Γιορντάνι, κοντά στο Μελόϊ.

Επιστροφη σε Πάτμος