Σχοινούσα Η Χώρα της Σχοινούσας

Schinoussa - Η Χώρα της Σχοινούσας

Παρόλο που είναι κτισμένη σε ύψωμα, μόλις 1,2 χλμ. από το λιμάνι, η Χώρα (ή Παναγιά), δεν φαίνεται με την πρώτη ματιά από τη θάλασσα. Οι οικιστές της επέλεξαν το συγκεκριμένο σημείο για το φόβο των πειρατώ και έφτιαξαν τα σπίτια του οικισμού έτσι ώστε να ακουμπούν το ένα στο άλλο, αφήνοντας μόνο δυο πλευρές ελεύθερες για είσοδο και φωτισμό. Τα παλαιότερα από αυτά είναι μονόχωρα, δομημένα με τοπικά υλικά. Με το πέρασμα των χρόνων και την εξομάλυνση των ιστορικών συνθηκών απέκτησαν ύψος. Πιο διαδεδομένος ήταν ο τύπος του «ανωκάτωγου». Το γεγονός ότι οι κάτασπρες επιφάνειές τους σπανίως είναι επίπεδες και σχεδόν καμιά γραμμή τους δεν είναι ευθεία, τους δίνει την ξεχωριστή εκείνη χάρη της παραδοσιακής κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής.

Στον κομψότατο ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, στη Χώρα, φυλάσσεται η σπάνια εικόνα της Παναγίας της Ακαθής (του Ακαθίστου Υμνου).

Info

Η Σχοινούσα διαθέτει περίπου 1000 κλίνες, εστιατόρια, καφενεία, μπακάλικα καθώς και χώρους διασκέδασης με ζωντανή παραδοσιακή μουσική. Για το τελευταίο υπεύθυνος είναι ο δραστήριος τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος.

Επιστροφη σε Σχοινούσα