Σέριφος Το Κάστρο της Χώρας

Serifos - Το Κάστρο της Χώρας

Η θέα από το κάστρο της Χώρας της Σερίφου με τα εκκλησάκια του που ασπρίζουν γύρω σας, είναι μοναδική. Από το ψηλότερο «μπαλκόνι» του νησιού θα αφήσετε το βλέμμα σας να χαθεί στον ορίζοντα και στα γύρω Κυκλαδονήσια: τη Σίφνο, την Κίμωλο, τη Μήλο, το μικρό νησάκι Βους, την Πάρο, τη Σύρο, την Τήνο, τη Μύκονο, τη Σεριφοπούλα.

Η κατοίκησή της περιοχής είναι συνεχής από τους αρχαίους χρόνους. Ο αρχικός πυρήνας ήταν κτισμένος στην κορυφή του βράχου, όπου ο Ξενοφώντας αναφέρει την ύπαρξη οργανωμένης πολιτείας με δημόσια κτίρια και ναούς. Από εκείνη την περίοδο σώζονται λίγα αρχιτεκτονικά μέλη, ενσωματωμένα σε εκκλησίες.

Στο σημείο όπου βρισκόταν εκείνη η πόλη, επί ενετοκρατίας κτίστηκε πόλη-κάστρο την οποία περιέβαλλαν 3 διαδοχικές, ομόκεντρες οχυρώσεις. Από τα κτίσματα και τις εγκαταστάσεις των Ενετών αρχόντων δεν έχουν απομείνει ίχνη, καθώς τα υλικά επαναχρησιμοποιήθηκαν σε μεταγενέστερες κατοικίες.

Τα πρώτα μετεπαναστατικά χρόνια τα κτίσματα επεκτάθηκαν έξω από το κάστρο, καθώς και σε άλλα σημεία του νησιού όπου έγιναν μικροί οικισμοί.

Επιστροφη σε Σέριφος