Σίφνος Aκρόπολη Αγίου Ανδρέα

Sifnos - Aκρόπολη Αγίου Ανδρέα

Ο ασφαλτόδρομος θα σας φέρει ακριβώς στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου που εκτείνεται σε 10.000 τ.μ. και στον οποίο έχουν γίνει σημαντικά έργα ανάπλασης και ανάδειξης. Αν επιλέξετε να ανέβετε από το μονοπάτι, να ξέρετε ότι είναι μάλλον απότομο και με σκαλιά (20’). Η θέα από ψηλά θα σας ανταμείψει και στην κορυφή θα δείτε τα ερείπια της αρχαίας οχυρωμένης ακρόπολης του Αγίου Ανδρέα (ή Αη Ντρια). Στο κέντρο της ανατολικής πλευράς υψώνεται η εκκλησία του Αγίου Ανδρέα.

Η ακρόπολη ιδρύθηκε στη μυκηναϊκή εποχή (16ος αιώνας π.Χ.) και κατοικήθηκε μέχρι το πρώτο μισό του 12ου αιώνα. Κατοικήθηκε πάλι στην ύστερη ρωμαϊκή περίοδο (δεύτερο μισό του 8ου αιώνα π.Χ.) και στην κλασική εποχή, μέχρι τον 5ο αι. π.Χ. ή τις αρχές του 4ου αι.

Οι ανασκαφές έφεραν στο φως μεγάλο μέρος του μυκηναϊκού τείχους (12ος αι. π.Χ.) που περιβάλλει την ακρόπολη και είχε οκτώ ορθογώνιους πύργους. Κατά τη γεωμετρική εποχή (8ος αιώνας π.Χ.) ενισχύθηκε με μονό περιτείχισμα και μεγάλο πύργο. Τρεις τουλάχιστον από τις πλευρές του τείχους διατηρούνται σε αρκετά καλή κατάσταση. Στο εσωτερικό της ακρόπολης υπάρχουν ερείπια τουλάχιστον πέντε οικοδομημάτων, μάλλον κατοικιών, από τις οποίες τουλάχιστον μία ανάγεται στη μυκηναϊκή εποχή.

H ακρόπολη του Αγίου Ανδρέα κέρδισε βραβείο της Europa Nostra ως εξαιρετικό παράδειγμα διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Info

Ωρες επισκέψεων 08.30 με 15.00, καθημερινά εκτός Δευτέρας και αργιών. Λειτουργεί και εκθετήριο.

Τηλ.: +30 22840 31488

Επιστροφη σε Σίφνος