Σύμη Το μοναστήρι του Ταξιάρχη Μιχαήλ (Πανορμίτη)

Symi - Το μοναστήρι του Ταξιάρχη Μιχαήλ (Πανορμίτη)

Το πολύ σημαντικό αυτό προσκύνημα προσελκύει στο νησί πολλούς επισκέπτες που φθάνουν ως εδώ και με ημερόπλοια. Η ύπαρξη της μονής αναφέρεται από τον 15ο αιώνα και η εικόνα του Αρχάγγελου Μιχαήλ θεωρείται θαυματουργή. Το μοναστηριακό συγκρότημα έχει φρουριακή αρχιτεκτονική. Εντυπωσιάζει από την πρώτη στιγμή χάρη στο μέγεθός του αλλά και το κομψό καμπαναριό. Η μεγάλη καμπάνα ζυγίζει 750 κιλά. Οπως και η πόρτα, είναι δημιούργημα του τελευταίου καμπανοποιού του νησιού, Τάσου Αναστασιάδη. Ο σημερινός ναός κτίστηκε το 1783. Είναι μια μεγάλη μονόκλιτη βασιλική στην οποία ξεχωρίζει το περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο. Κοντά στο ναό βρίσκονται τα δύο μουσεία.

Αρκετοί προσκυνητές νοικιάζουν τα κελιά του συγκροτήματος του μοναστηριού, βοηθούν στις δουλειές και κάνουν παραθερισμό. Εντυπωσιακό είναι και το μετόχι του Πανορμίτη, ο Μεγάλος Σωτήρης, επίσης με φρουριακή μορφή (είναι στο δρόμο προς τον Πανορμίτη).

Η μονή γιορτάζει στις 8 Νοεμβρίου και την Πεντηκοστή.

Info

Οπως θα σας πουν οι ντόπιοι, τον Αρχάγγελο τον αποκαλούν και …«κλέφτη» καθώς θεωρούν ότι αν δεν του αποδώσουν το τάμα του, εκείνος βρίσκει πάντα τρόπο να το πάρει!

Επιστροφη σε Σύμη