Προϊστορικό Αιγαίο και τέχνες

Στις Χώρες, τις πόλεις και τα χωριά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει την μακραίωνη ιστορία τους, τη λαογραφία, το μεταλλευτικό παρελθόν, τα ήθη τα έθιμα, την τοπική αρχιτεκτονική και τη διαμόρφωση των παραδοσιακών σπιτιών, μέσα από τις συλλογές δεκάδων μεγάλων και μικρότερων μουσείων. Πολλά από αυτά φιλοξενούνται σε κτίρια με ιδιαίτερο ιστορικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.

Κυκλάδες

Αρχαιολογικά μουσεία

Στο νησί της Δήλου θα περιηγηθείτε στο πολύ ενδιαφέρον Αρχαιολογικό μουσείο. Ιδιαίτερα σημαντικό στη Σαντορίνη είναι το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας στα Φηρά, το οποίο φιλοξενεί ευρήματα από τις ανασκαφές στον προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου, καθώς και το Αρχαιολογικό μουσείο. Στην Ιο θα δείτε το εξαιρετικό Αρχαιολογικό μουσείο με ευρήματα από τον προϊστορικό οικισμό του Σκάρκου. Στη Χώρα της Αμοργού, υπάρχει η Αρχαιολογική Συλλογή, η οποία φιλοξενείται στον εντυπωσιακό πύργο του Γαβρά. Στη Χώρα της Ανδρου, στην πλατεία Καϊρη, βρίσκεται το πολύ ενδιαφέρον Αρχαιολογικό μουσείο και στην Παλαιόπολη η Αρχαιολογική Συλλογή. Ενα από τα σημαντικότερα μουσεία στο Αιγαίο θα βρει ο επισκέπτης στην Κέα, το Αρχαιολογικό μουσείο που άρχισε να λειτουργεί το 1970 στην Ιουλίδα και ανακαινίστηκε πλήρως το 2000. Το αντίγραφο της περίφημης Αφροδίτης της Μήλου θα σας υποδεχθεί στο Αρχαιολογικό μουσείο της Πλάκας, στη Μήλο. Στη Νάξο οι επιλογές είναι πολλές: το Αρχαιολογικό μουσείο στη Χώρα, αλλά και τα μουσεία της Απειράνθου. Στην Παροικιά της Πάρου θα μάθετε πολλά για το παρελθόν του νησιού και την εξέλιξη της γλυπτικής επισκεπτόμενοι το Αρχαιολογικό μουσείο. Στη Μύκονο το κτίριο που φιλοξενεί το Αρχαιολογικό μουσείο στην περιοχή Καμινάκι χρονολογείται στο 1902. Στη Σίφνο μπορείτε να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό μουσείο στον εντυπωσιακό οικισμό του Κάστρου και το εκθετήριο στην Ακρόπολη του Αγίου Ανδρέα. Στον καινούργιο δρόμο της Παναγίας στην πόλη της Τήνου, θα θαυμάσετε γλυπτά και άλλα έργα στο Αρχαιολογικό μουσείο του νησιού. Αρχαιολογικό μουσείο διαθέτει και η Σύρος, και στεγάζεται στο Δημαρχείο της Ερμούπολης.

Άλλα μουσεία

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει στην Αμοργό η Έκθεση Κειμηλίων της Χοζοβιώτισσας. Στην Ανδρο διάσημο είναι το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον έχουν το Ναυτικό μουσείο, το Ίδρυμα Κυδωνιέως, το Μουσείο Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης. Στην Κύθνο ξεχωρίζει το Λαογραφικό μουσείο της Δρυοπίδας. Στη Μύκονο το Ναυτικό μουσείο Αιγαίου, στη Χώρα, το Λαογραφικό μουσείο, η Δημοτική Πινακοθήκη. Στη Μήλο αξίζει να δείτε το Εκκλησιαστικό μουσείο της Αγίας Τριάδας, το Λαογραφικό μουσείο και το εντυπωσιακό και μοντέρνο Μεταλλευτικό μουσείο, στον Αδάμαντα. Στη Χώρα της Νάξου υπάρχουν το Ενετικό μουσείο και η Βυζαντινή Συλλογή, στεγασμένα σε επιβλητικά ενετικά κτίσματα. Στα χωριά του νησιού θα συναντήσετε μικρά και ενδιαφέροντα λαογραφικά μουσεία. Στην Πάρο θα επισκεφθείτε το Βυζαντινό μουσείο της Εκατονταπυλιανής και τα μουσεία της Νάουσας. Πολλές είναι οι επιλογές στη Σαντορίνη: Στον Πύργο, η «Σαντορίνη που έφυγε» και η Εκκλησιαστική Συλλογή, στην Οία η Έκθεση Μουσικών Οργάνων και το Ναυτικό μουσείο, στα Φηρά το Santozeum και το Αρχοντικό Αργυρού στη Μεσσαριά. Στην Απολλωνία της Σίφνου θα βρείτε το Λαογραφικό μουσείο και στον Αρτεμώνα την Έκθεση Λαογραφικού υλικού. Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το Βιομηχανικό Μουσείο της Ερμούπολης στη Σύρο και στην Τήνο το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας Πύργου. Στο χωριό αυτό θα δείτε επίσης το Μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών, ενώ στην πόλη της Τήνου σας περιμένει το Ιδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού με μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις, αλλά και τα μουσεία της Ευαγγελίστριας.

Δωδεκάνησα

Αρχαιολογικά μουσεία

Το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, στην Παλιά Πόλη της Ρόδου φιλοξενεί έναν υπέροχο μουσειακό χώρο, ενώ το Αρχαιολογικό μουσείο Ρόδου στεγάζεται στο παλιό Νοσοκομείο των Ιπποτών, ένα από τα μεγαλύτερα μεσαιωνικά κτίριά της. Στην πλατεία Ελευθερίας, στην πόλη της Κω, θα βρείτε το Αρχαιολογικό μουσείο που λειτουργεί από το 1935. Αρχαιολογικό μουσείο διαθέτει η Αστυπάλαια και βρίσκεται στον Πέρα Γιαλό, καθώς και η Κάλυμνος. Το Αρχαιολογικό μουσείο της Καρπάθου βρίσκεται στα Πηγάδια, δίπλα στο κτίριο του Επαρχείου. Στο παλιό Δημαρχείο στο Φρυ στεγάζεται η Αρχαιολογική Συλλογή Κάσου. Στην Κάλυμνο το νέο Αρχαιολογικό μουσείο εγκαινιάστηκε το 2009. Το Αρχαιολογικό-Λαογραφικό μουσείο της Σύμης

Αλλα μουσεία

Στην Παλιά Πόλη της Ρόδου θα θαυμάσετε την Κοσμητική Συλλογή και το Εβραϊκό μουσείο. Το Ενυδρείο του νησιού βρίσκεται στο βορειότερο άκρο του, σε ένα ενδιαφέρον αρχιτεκτονικά κτίριο. Μικρά λαογραφικά μουσεία λειτουργούν σε πολλά χωριά της Ρόδου.

Στην Κάλυμνο αξίζει να επισκεφθείτε το Ναυτικό και το Λαογραφικό μουσείο, καθώς και το Καλύμνικο Σπίτι. Στην Κάρπαθο θα δείτε το Λαογραφικό μουσείο Μενετών. Στο Καστελόριζο το Διαχρονικό μουσείο Μεγίστης και στη Λέρο το Πολεμικό μουσείο και τον εντυπωσιακό Πύργο Μπελένη που στεγάζει το Ιστορικό και Λαογραφικό μουσείο. Στα Νικειά της Νισύρου τα τελευταία χρόνια λειτουργεί ένα μοντέρνο Ηφαιστειολογικό μουσείο, ενώ στο Μανδράκι θα δείτε το Ιστορικό-Λαογραφικό μουσείο, στα σκαλιά προς τη μονή της Παναγίας Σπηλιανής. Στη Χώρα της Πάτμου θα επισκεφθείτε το Αρχοντικό Νικολαϊδη και στη Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου το Σκευοφυλάκειο-μουσείο με τα εκπληκτικά εκθέματα: θεωρείται το μεγαλύτερο μουσείο του Αιγαίου. Στη Σύμη, στο σημείο όπου βρισκόταν ο κεντρικός ταρσανάς υψώνεται το Ναυτικό μουσείο. Στο μοναστηριακό συγκρότημα του Πανορμίτη φιλοξενείται Βυζαντινό μουσείο.